Samsun merkezli Ulusoy Un, Borsa İstanbul’da!

Türkiye’nin en büyük un üreticilerinden `Samsun` merkezli Ulusoy Un Sanayi `Ticaret` A.Ş. paylarının yüzde 27,8’i halka arz edildi.!

ihabot

Türkiye’nin en büyük un üreticilerinden Samsun merkezli Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. paylarının yüzde 27,8’i halka arz edildi. Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş. payları, bugün Borsa İstanbul’da (BİST) düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı. Törene Samsun Valisi İbrahim Şahin, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, Şeker Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız Şeker Yatırım Genel Müdürü Osman Göktan, Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy ve Ulusoy Un CEO’su Günhan Ulusoy katıldı.

Ulusoy Un’un Borsa İstanbul’da işlem görmesiyle ilk kez Samsun merkezli bir şirket borsada işlem görmeye başladı.

12, 13 ve 14 Kasım 2014 tarihlerinde halka arzı gerçekleşen Ulusoy Un Sanayi Ticaret A.Ş.’nin halka arzına 1.2 kat fazla talep geldi. Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından halka açılan Ulusoy Un, 3.15 TL olarak belirlenen satış fiyatı ile 1.2 kat talep toplayarak halka arzını başarıyla tamamladı. Sermaye artırımı ve ortak satış yoluyla halka arz edilen 23 milyon 500 bin TL nominal değerdeki paylara, 3 bin 418 yatırımcıdan talep geldi. Sermayesinin yüzde 27,8’i halka arz edilen Ulusoy Un’un paylarından 74 milyon TL’lik gelir elde edildi.

Düzenlenen gong töreninde bir konuşma gerçekleştiren Samsun Valisi İbrahim Şahin, Borsa İstanbul’un dünyada sözü geçen borsalar arasında yer aldığını belirterek Türkiye’de finans sektörünün canlandığını, Samsun’un da yatırım adına bir cevher barındırdığını dile getirdi. Ulaşım ve Serbest Bölge gibi faktörleri sayesinde Samsun’un Türkiye’deki yatırım fırsatları adına öneminin arttığını vurgulayan İbrahim Şahin, “Ulusoy Un’u 45 yıllık serüvenlerinde elde ettikleri başarılardan ötürü kutluyorum. Ulusoy Un’un halka arzına gösterilen ilgi de Samsun’un önemini gösteriyor. Böylelikle Ulusoy Un’u tebrik ediyorum” diye konuştu.

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman törende yaptığı konuşmada, bu yıl içinde Ulusoy Un dahil toplam 13 firmanın halka arzının gerçekleştirilerek 546,2 milyon TL fon temin edildiğini, ayrıca Borçlanma Araçları’nda 55,6 milyar TL kıymet ihracı gerçekleştiğini belirtti. Aydın Seyman, halihazırda 3’ü Pay Piyasası ve 4’ü de GİP olmak üzere toplam 7 halka arz başvurusu bulunduğunu belirterek toplam 423 şirketin işlem görmekte olduğunu, böylelikle Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değerinin de 587 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Seyman, Ulusoy Un’un halka arzına 2 bin 600 yatırımcının alım yaptığını, bu yatırımcılardan da 978’inin ilk kez Borsa İstanbul’da işlem yapacağını belirtti. Seyman, Ulusoy Un’un Karadeniz Bölgesi’nden Borsa İstanbul’da işlem gören yedinci ve Samsun’dan da ilk şirket olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Anadolu’daki şirketlerin halka arzı, bizleri heyecanlandırıyor. Borsa İstanbul olarak Anadolu’daki şirketlere her türlü desteğe hazırız. İnanıyoruz ki bir şirketin halka arzı çevresindeki şirketler için de örnek teşkil etmesi açısından önem kazanıyor. Bundan sonra Ulusoy Un gibi Anadolu’dan çıkan şirketlerden halka arz sürecindeki deneyimlerini paylaşmalarını isteyeceğiz. Borsa İstanbul olarak Ulusoy Un’a hoş geldiniz diyoruz.”

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, törende yaptığı konuşmada bu başarının arkasında inanç ve azimle çalışan büyük bir ekibin olduğunu ve bu günlere hep beraber geldiklerini söyledi. Fahrettin Ulusoy, “Ulusoy Un olarak kurulduğumuz günden bu yana insanımızın güvenle tüketebileceği ürünleri sofralarına ulaştırdık. Bundan sonra da bu böyle devam edecek. Yeni neslin bilgi ve vizyonu teknoloji odaklı. Biz de daha yenilikçi yaklaşımlarımızla ilerlemeye devam edeceğiz” dedi. Bir aile şirketinde sürdürülebilir başarıya ulaşmanın kolay olmadığını söyleyen Ulusoy, “İşimizi ailemizin tüm fertlerine duyduğumuz saygı ve güvenle büyüterek, bu noktaya geldik. Halka arzın ülkemize ve şirketimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ulusoy Un’un CEO’su Günhan Ulusoy da Türk ununu dünyaya taşıyan en büyük markalardan biri olarak BİST’te işlem görmeye başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Halka arzla kurumsallaşan bir şirket olma yolunda önemli bir adım attıklarını belirten Ulusoy, yeni ortakları ile birlikte sorumluluklarının daha arttığını vurguladı. Ulusoy, sözlerine şöyle devam etti: “Halka arzımız Samsun’da halka açılan ilk firma olan Ulusoy Un’un halka arzının Samsunumuzun ve Anadolu sanayisinin güzide firmalarına örnek olmasını diliyorum. Halka arzımız sayesinde, kurumsallaşma sürecinde bir aşama daha kaydetmiş olduk. Hedefimiz olan aile şirketinden uluslararası bir şirkete dönüşme yolunda önemli bir adım daha atıldı. Bugün 45 yıllık ticari birikimimizi, 25 yıllık sektör tecrübemizi, yeni ortaklarımızla buluşturmanın, siz değerli ortaklarımızı da Ulusoy Un ailesine dahil etmenin gururunu yaşıyoruz. 12-13-14 Kasım tarihlerinde fiyat aralığı ile talep toplama yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz halka arzdan elde edilen gelirin yüzde 83’ü sermaye artırımı yoluyla şirketin öz kaynaklarına eklendi. Şirketimiz bu kaynakları, yatırımlarının ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanında kullanarak stratejik hedeflerine uygun bir şekilde büyüme yolculuğuna devam edecektir”

Şeker Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız da törende yaptığı konuşmasında Ulusoy Un’un halka arzını başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirterek “Halka arzların kurumsallaşmaya sağladığı katkıya inanıyor ve ekonomimizin büyümesi açısından reel sektör firmalarının bu konudaki girişimlerini çok önemli buluyoruz. Şekerbank’ın Anadolu Bankacılığı misyonuyla özellikle Anadolu’daki firmalarımızın halka arzlarını yürekten destekliyoruz. Bu yılın üçüncü büyük halka arzı olan Ulusoy Un’un halka arzının ülkemize, Borsa İstanbul yatırımcılarına ve Ulusoy Un’a hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

İBRAHİM ŞAHİN: “ANADOLU’DA BORSAYA AÇILMA ALIŞILAGELMİŞ BİR ŞEY DEĞİL”

Tören sonrası İhlas Haber Ajansı’na konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Borsaya açılma Anadolu'da çok alışılagelmiş bir şey değil, bundan dolayı Ulusoy Un şirketini tebrik ediyorum. Hem Türkiye dışında, hem Türkiye'de hem de Samsun'da çok güzel yatırımları var. Türkiye çok önemli bir un ihracatçısı bir ülke, un fabrikaları çok sağlıklı çalışıyorlar ama bunun imajı da önemli.Onun için ben Ulusoy Un'u ve borsaya katılacak diğer şirketleri kutluyorum” dedi.

Samsun’den ilk kez borsaya açılan şirketin Ulusoy Un’un olduğu diğer şirketlerin borsaya açılma havesleri olduğu belirten Şahin, “Samsun ölçeğinde bakıldığı zaman ilk defa bir şirket borsaya açılıyor. Fakat gerek tanıtımlardan gerek reklamlardan diğer şirket sahipleriyle görüştüğümde de onların da borsaya açılma hevesi oluştu. Bu çok önemli bir şey, çünkü borsaya ne kadar açılırsak, yatırım yapamayan küçük yatırımcıların hisse senedi alarak yatırımcı olmalarını sağlamış oluyor. Borsa İstanbul'un bu fonksiyonunu ile umarım yeni şirketler borsaya açılır. Bu açıdan da biz çok önemsiyoruz ve elimizden geldiğince destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şahin şöyle devam etti; “Samsun son zamanlarda pek fazla gündemde adı geçmiyor. Ama hem belediyecilik hem yatırımcılar açısından çok sağlıklı bir büyüme sergiliyor. Çünkü kara, deniz hava ve demir yollarının hepsinin olduğu Karadeniz'de tek şehir. Türkiye'de de 4 ilden birisi konumunda. Yatırımcılar için ulaşım çok önemli. Bir diğer avantajı medikal aletlerin dünya'da üretildiği 3 ülke var. Bunlardan birisi Pakistan, ikincisi Almanya ve Türkiye. Türkiye'de de medikal aletler sadece Samsun'da üretiliyor. Bu sebeple Samsun ihracatçılar için çok önemli bir konumda. Türkiye'de bu alanda yeni hastanelerin kurulması ve bu hastanelerde yeni medikal aletlerin alınmasıyla Samsun çok ciddi mesafe kaydedecek ve yakın zamanda yatırım patlaması olacak. Bundan böyle Samsun'un adını daha fazla duyacağız”.

FAHRETTİN ULUSOY: “ZAHİRE DÜKKANINDAN BURALARA GELDİK”

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy da kendileri için milat olduğunu belirttiği Borsa İstanbul gong törenine katılımından dolayı İbrahim Şahin'e teşekkür ederek, “Bugün bizim için bir milat, yeni hissedarlarımız oldu. Onların sorumluluğunu ve güvenini boşa çıkarmamak için Allah'ın bizi güçlü kılmasını diliyoruz. Türkiye'de un sektörü dünya ihracatında büyük bir pay alıyor. Rakamlarla 2 milyon ton, parasal olarak 1 milyar dolara yakın bir ihracat gelirimiz var. Türkiye un sektörü 5 kıtaya ihracat yapıyor. Avusturalya'da bir ada devletine dahi bizim şirketimiz un ihracatı yapıyor. Bizim bu sektördeki başarımız, değirmencilik sanayinin güçlü bir makine ve arge çalışması ile gerçekleşiyor. Bunun yanında bulunduğumuz lokasyon dünyanın en büyük üreticileri olan kuzey komşularımıza yakın bir noktadayız . Dünya'da buğday ticaretinden yüzde 30 pay alan Rusya Kazakistan, Ukrayna gibi ülkelere çok yakın olmamız büyük bir avantaj. Ulusoy Un hem Çorlu hem Samsun'da üretim yapıyoruz. Samsun'daki üretim tesisimizin rekabet şansı çok yüksek ucuz maliyetli nakliyenin ve depolamanın olduğu bir şehir olması bizim için büyük bir avantaj. Limanların yanında tesislerimiz ve antrepolarımız var.İkinci jenerasyon olan gece gündüz çalışan çok değerli ekibimiz var. Bu sebeple tam kurumsallaşan bir şirket kültürümüz oluştu.

Türkiye'nin geleceğine minicik bir örnek benim şirketimdir. Türkiye'de en büyük payı biz alacağımıza inandık, niye dünya buğday ticaretinden Samsun'dan bir şirket 0,17 sahip. Ama her şeyin bir başlangıcı var. Yarın yüzde 1 olacak. Türkiye'nin buğday ticaretinde yüzde 5 paya sahibiz. 45 yıl evvel zahire dükkanından geldik. 25 senedir üreticiyiz. Şirketimizi 2. jenerasyona teslim ettik. 10-15 yıl sonra üçüncü jenerasyon geliyor. Bu adımı atarak onlara bu şirketi teslim edeceğiz” dedi.

GÜNHAN ULUSOY: “HALKA ARZIMIZ BİR ÇOK İLKİ İÇİNDE BARINDIRIYOR”

Ulusoy Un CEO’su Günhan Ulusoy is 45 yıllık ticari birikimlerini, 25 yıllık sektörel tecrübelerini yeni ortaklarıyla tanıştırmaktan ve onları da ailelerine dahil etmekten dolayı gurur duyduklarını belirterek “Bizim halka arzımız bir çok ilkleri içinde barındırıyor. Un sektöründe daha önce Pınar et ve un firması borsaya açılmıştı. Ama faaliyetlerinde et daha ağırlıklıdır. Biz un ağırlıklı bir şirketiz. Bunun yanında Samsun'dan halka arz olan ilk şirketiz. Umarız bu halka açılım hem bölgemize hem sektörümüze de bir öncülük eder ve birçok başka şirket de halka açılır. Çünkü halka açılmak şirketin kurumsallık düzeyini arttırıyor. Kendi içimizde gerçekleştirmeye çalıştığımız kurumsallık düzeyi artık bir zorunluluk ve SPK tarafından denetlenerek bir mecburiyet hanine geliyor. Bu şekilde kurumsallığımızı ilerletmek istiyoruz. Bunun yanında halka arz edilen gelirin yüzde 83'ü şirketin öz kaynaklarına eklendiği için şirketimizin büyümesini, güçlenerek devam etmesini umuyoruz. Bu kaynakları şirketimizin büyümesi için kullanacağız. Bu da yine Anadolu'daki diğer sanayicilerimiz için örnek bir durum. Çünkü Anadolu sanayisi sermaye piyasalarına uzak kalıyor. Borsamız İstanbul'da Sermaye piyasalarına yeterince faydalanamadığına inanıyorum. O yüzden Anadolu'daki firmalarını burada bizden sonra görmek bizi de çok mutlu edecek. Kurumsallaşmasını tamamlamış, büyüme yolundaki şirketlere önemli bir kaynak sağlanacak bir borsa olduğunu tavsiye ediyoruz. İnşallah hem sektörümüz hem şehrimiz hem de ülkemiz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.

ERTAN ERYILMAZ- GÖKHAN YARGICI

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep

Mutlu Olmanın Aslında Hiç de Zor Olmadığının 10 İşareti