BİLİMDEN HABERLER - GÜNCEL HABERLER

Tedavi amaçlı uykusuzluk denemelerinin majör depresyon üzerinde şaşırtıcı etkileri olduğu belirlendi.

medya maymunu

2. BİLİMDE YENİ GELİŞME

Uyku bilim dünyasının yüzyıllardır çözemediği fenomenlerden biri, konu hakkında ne kadar az bilgimiz olduğunu keşfettikçe hayret etmemek imkansız bir hal alıyor. Mesela tüm hayvanların uyuyup uyumadığı bile bilinmemekte. Memeliler için uykunun bir zorunluluk olduğunu biliyoruz, ama bu zorunluluk nereden kaynaklanıyor? Fiziksel dinlenmeyi sadece uzanarak, zihnimizi kapamadan da gerçekleştirebiliriz. Beyin aktivitelerinde uyku sırasında değişimler olsa bile sinir sistemimiz (bilindiği kadarıyla) uyku sırasında uyanıklıktan kritik ölçüde farklı bir şey yapmıyor.

Tarihte kimi biliminsanı bunu geçmiş koşullara bağlamış, memelilerin yeryüzünde azınlıkta olduğu dönemlerde avcı sürüngenlerden uzak durabilmek için kendilerini bir şekilde paralize etmeye yönlendirdiklerini, bunun da günümüzdeki uyku durumunun başlangıcı olduğunu söylemişti. Bugün ise olaya daha nörolojik bir bakışla yaklaşsak bile cevaplarımız kısıtlı. Uyku aslında atalarımızdan bize miras kalan bir “hata” mı? Bu cevapla mı yetinmeliyiz yoksa hala kazımaya değer şeyler var mı?

Cevaba hala uzağız ama Freiburg Üniversitesi’nden Dr. Christoph Nissen uykunun ruh hastalıkları ile mücadele konusunda beklenmedik etkileri olabileceği fikrine yaklaşmış durumda. Nissen ve grubu yaptıkları araştırmalarda sağlıklı bir zihin fonksiyonu için uykuya gereksinim duyduğunu gösteriyor.

2003 yılında ortaya atılan sinaptik homeostasis teorisine göre gün içinde beynin topladığı bilgiyi özümseyebilmesi için bir “dinlenme” sürecine girmesi gerekiyor. Araştırmada bulunan şaşırtıcı kısım ise depresyon geçiren bireylerde bir gece uykusuz kalmanın şaşırtıcı bir şekilde tedavi edici bir etki yaratması.

Nissen’in araştırmasında majör depresyon tanısı konmuş bireylerde bir gecelik uykusuzluğun ardından depresyon semptomlarında %60’a varan azalma görülmüş. Çok sık kullanılmayan “tedavi amaçlı uykusuzluk” tedavisi uzun süredir tartışılan bir konu ama Nissen’in grubunun bulguları şimdiye kadar elde edilmiş en radikal sonuçlardan biri.

İlgili derleme makalede Nissen ve ekibi, uykusuzluğun sinaptik plastisite dinamiklerini değiştirerek depresyon eğilimini etkilediği tahmin ediliyor.

Anlaşılan o ki uykusuzluğun beynin yeni ve eski bilgileri özümseme üzerin uyguladığı kesinti, konu depresyon olduğunda olumlu etkilere kapı açabiliyor. Elbette bu bulgular her kötü hissettiğimizde uykusuz kalmamız gerektiği anlamına gelmiyor, zira uykusuzluğun tedavi edici etkisinin tam olarak belirlenmesi için aylar sürecek araştırmalar lazım. Ancak açılan bu yeni sayfa uykunun cevapsız satırları bol kitabında ilginç bir başlık oluşturacağa benzemekte.

KAYNAK : https://www.theguardian.c...nd-learning-study-reveals

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep