10 Maddede Adım Adım Doğru Tercih Nasıl Olur?

Sınav stresinin bitmeye yüz tuttuğu şu dönemde artık yeni bir süreç içerisindeyiz. O da tercih süreci.

yesimmutlu

1. Kendi İsteklerinize Öncelik Verin

Tercih yaparken her kafadan farklı sesler yükselebilir. Bu seslere tamamen kulaklarınızı kapatmalı ve kendi iç sesinizi dinlemelisiniz. Sonuç itibariyle hayat sizin hayatınız ancak kendi istekleriniz doğrultusunda başarı sonuna kadar size kapınızı açacaktır.

2. Güvendiğiniz insanlardan tavsiye almanızda sıkıntı yok

Bazen ikilemde kalabilir, ilk kez tercih yapacaksanız tecrübesizliğinizin azizliğine uğrayabilirsiniz. Böyle durumlarda yakınlarınızdan veya öğretmenlerinizden tavsiyeler istemeniz gayet normaldir. Sizden tecrübeli insanların fikirleri kararsızlığınızı giderebilir. Ancak, nihayetinde karar elbette sizin kararınız olacaktır.

3. Psikolojik olarak kendinizi rahat hissetmeniz son derece önemli

Zaten işin zor kısmını atlatıp puanlarınızı aldınız. Sırada tercih var. Elbette az da olsa stres yaşayacaksınız. Bu gayet normal. Ancak, bunun sizi ele geçirmesine ve yanlış kararlar almanıza sebep olmasına asla izin vermemelisiniz.

4. Bu dönemde aile desteğinin de önemi büyük

Sadece öğrenciler değil aileler de bu dönemde büyük stres altında kalabiliyor. Önemli olan bu konuda çocuğunuzun stresini azaltacak şeyler yapmak. Aileler çocuklarına güvenmeli. Karar öğrenciye bırakılmalı ve aileler bu kararları sonuna kadar desteklemeli.

5. Puan Tutmuyor Diye İstenilmeyen Bölüm Seçilmemeli

Üniversitenizi seçerken kendi kendinize sormanız gereken birkaç soru olduğunu düşünüyorum bunlardan başlıcaları ise ‘’Nasıl mutlu olurum?’’, ‘’Hangi meslek benim uzun süre mutlu eder?’’ şeklinde olmalıdır. Doğru tercih yapmak için sadece puan ya da sınavdaki başarı oranı yeterli olmuyor. Tercih yaparken hata yapma korkusu insanları daha da gererek bazen yanlış yollara sevk edebiliyor. Üniversite adaylarının ilk yapacakları şey isteklerine yönelik adımlar atması, sadece puanları tutuyor diye istemedikleri bir bölüme gitmemelidir. Bu anlık bir kurtuluş gibi görünse de bu karar tüm hayatınızı etkileyecek kararlardan biridir.

6. Puan Değil, Sıralama Önemli!

Geçen senenin puanına bakarak tercih yapmak genellikle çok da doğru tercihler ortaya çıkarmaz. Üniversiteye girişlerde puanın değil sıralamanın önemini unutmamak ve ona göre hareket etmek her zaman için sizi yapacağınız tercihlerde bir adım öne geçirecektir. Unutmamanız gereken şeylerden biri de puanları da sıralamayı da öğrencilerin belirlediğidir. Örneğin; formasyonun kalktığı bir sene alanların genellikle puanları büyük düşüşe uğrar. Buradan çıkarmanız gereken en büyük ders ise gündemi ve olayları takip etmek olmalıdır.

7. Kendi Sıralamamızın Ne Kadar Üstünü Yazalım

İlk sıraları, kendi sıralamanızın çok fazla üstü bile olsa yazın. Aklınızda kalacağına tercih listenizde kalsın daha iyidir. Fakat unutmayın ki 24 tercihiniz var bu tercihlere göre ilk üçte uçabilir sonrasında da kendi sıralamanıza uygun tercihler yapabilirsiniz. En sonunda da kendinizi garanti almak adına gene kendi sıralamanızın altını da yazabilirsiniz.

8. Yeni Açılan Bölümler Yazılmalı Mı?

Her sene yeni açılan bölümler büyük bir muamma şeklinde aklınızda belirir. Bu bölümleri yazmalı ya da yazmamalı mıyım diye kendinizi düşünceler içinde bulabilirsiniz. Hangi üniversitede açılırsa açılsın bir diğer üniversitede benzeri olan bir bölüm vardır. Puanları hemen hemen bu bölümlere yakın olacaktır.

9. Ne sınavların ne de tercihlerin dünyanın sonu olmadığını eğitimciler de, öğrenciler de aileler de bilmeli

Elbette herkes sınavlarından iyi notlar alıp geleceği adına kendisine en uygun bölümde okumak, sevdiği mesleği icra etmek ister. Üniversiteler bunu başarmanın en önemli yoludur. Ancak, öğrencinin üstüne gitmek ve baskı yapmak başka sorunlar doğurabilir. Gençlerin her zaman başka bir şansı olacaktır.

10. Tercih döneminde Doğuş Üniversitesi yine öğrencilerin en çok tercih ettiği okulların başında gelecek gibi duruyor

Doğuş Üniversitesi'nin vizyonu; Eğitim - öğretim, araştırma ve topluma hizmette her zaman mükemmeli hedefleyen bir dünya Üniversitesi olmaktır. Bu yolda atılan her adımda da öğrencilerine sunduğu eğitim imkanları ve sosyal imkanlarla sizleri de kampüse bekliyor.

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep