Menopoz Döneminde Nasıl Beslenmeliyim?

Kadınların dönüm noktası dönemlerinden biri de ergenlikten sonra menopoz dönemidir. Büyük hormonsal değişimlerin meydana geldiği bu dönem her kadında farklı tepkilerde nüksedebilir.

diyetisyenmerve

Kadınların dönüm noktası dönemlerinden biri de ergenlikten sonra menopoz dönemidir. Büyük hormonsal değişimlerin meydana geldiği bu dönem her kadında farklı tepkilerde nüksedebilir. Bu dönemdeki kadınlarda ani terleme, ateş basmaları, sinir kontrol zayıflığı, halsizlik, unutkanlık ve depresyon gibi etkiler baş gösterir. Bu etkilerin tetiklenmesi veya ilerlemesi beslenme alışkanlıklarıyla birebir ve dolaylı yoldan etkilidir. Kadınların hormon yapısına göre 40 – 45 yaşlarında başlayan menopoz döneminde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek için diyetisyen desteğine başvurabilirsiniz. Vücudumuzda yaşanan bu köklü değişimler beraberinde hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kemik erimesi, kalp hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıkların etkilerini azaltmak için de yine yediklerimize dikkat etmemiz gereklidir. Menopozun etkilerini arttıracak gıdalardan uzak durmalı ve bu süreci en iyi şekilde geçirmelisiniz.


Kontrolsüzce beslenmenin neticesi fazla kilolar!


İstemsizce tüketilen besinler sizi istemediğiniz bir hale getirebilir. Hormonsal değişimlerden kaynaklı olarak yemek yeme alışkanlıklarınız da değişimler meydana gelecektir. Asla yemem dediğiniz gıdalar bile iştahınızı kabartabilir. İçinizdeki bu isteği durduramadığınız için fazla kilolar kapıda sizleri bekliyor olacak. Menopozdan dolayı metabolizma hızınızda normal değerlerin altına düştüğü için yediğiniz içtiğinizi eritemez hale getir ve fazla kilolarınıza merhaba demek zorunda kalırsınız. Menopoz semptomlarını hafifletecek ve bu süreci daha rahat bir şekilde geçirmenizi sağlayacak besinler tüketmelisiniz.


Fazlalıklardan Kurtularak Eksiklikleri tamamlayın!


Ne yemeli? Ne yememeliyiz? Menopozun etkileri ve istemsizce bize kattıklarını bir kenara bırakarak aslında nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinelim. Protein, mineral, kalsiyum, karbonhidrat ihtiyaçlarını es geçmeyelim. Kemiklerin çıt kırıldım olduğu bu dönemde kemikleri güçlendirmek için bol kalsiyum ve d vitamini almalısınız. Kalsiyum için süt ve süt ürünleri ağırlıklı olarak tüketirken d vitamini için her gün güneşlenmeniz size fayda sağlayacaktır. Orta yaşlarda belki de zevkle tükettiğiniz keyif kahvelerinden kurtulmanız veya azaltmanız gerekebilir. Çünkü kahve kemik erimesini hızlandırdığından dolayı bu alışkanlığınızı köreltmeniz ve kahve içme sıklığınızı azaltmalısınız. Sağlıklı bir yaşam için sigara ve alkol kullanımını azaltmalı veya hiç kullanmamalısınız. Sigara ve alkolde kemik erimesini arttıran bir diğer etkendir.


Ne Yemeli?


Kuru baklagiller (bulgur, çavdar, arpa, mercimek, bezelye, tam tahıllı gevrek, mısır unu vb.)Deniz mahsulleriSüt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, kefir vb.)Beyaz et ağırlıkta tüketilmelidir.


Hazır gıdalar ve işlenmiş besinlerden uzak durarak menopoz döneminde yaşadığınız sıkıntıları en aza indirgeyebilirsiniz. İstanbul ve Esenkent diyetisyen arayışında çözüm ortağınız olacak Merve Kalelioğlu, sizlere bu süreçte özel bir program hazırlayarak yaşam kalitenizi arttırmaktadır.


Beslenme alışkanlıklarını düzenleyip bu süreci egzersiz ve spor ile desteklediğiniz zaman kadınlar için sıkıntılı geçen bu süreci iyileştirebilirsiniz. Büyükçekmece diyetisyen tavsiyesinde sizlere sunabileceğimiz Merve Kalelioğlu’nun yönetici diyetisyen olarak görev yaptığı Merve Diyet beslenme ve danışmanlık merkezinden menopoz döneminde beslenme ile ilgili yardım alabilirsiniz.



11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep