Elektronik Sigaranın Zararları

Kulanımı gittikçe yaygınlaşan ve pek çok kişinin zararsız olduğunu düşündüğü elektronik sigaranın zararlarını okuduğunuzda şaşıracaksınız.

MerakliYazar

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre sigara içen kadın ve erkeklerin sayısında son yıllarda ciddi anlamda bir azalma oldu. Bu oranların düşmesinde yapılan projelerin katkısı büyük rol oynuyor. Dumansız hava sahası projesi ile başlayan sigara içme oranlarındaki azalma son zamnlarda Bırakabilirsin projesi ile devam ediyor. Bırakabilirsin projesi kapsamında sigaranın zararları çarpıcı ve bir o kadar da etkileyici bir biçimde spot halinde insanlara sunulurken bir yandanda proje kapsamında hazırlanan web sitesi ile sigarayı bırakmak isteyenlere ciddi destekler veriliyor.

Siteyi genel anlamda incelediğimizde karşımıza sigara bırakmanın aşamaları yer alıyor. Bunlar dışında sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda meydana gelen düzenlemeler ile ilgili bilgilerde mevcut.Gelelim şimdi asıl konumuza sigara içenlerin bir kısmı sigarayı bırakma noktasında iradesi ve tedavi yöntemi dışında yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemlere başvurmalarının asıl sebebi ise psikolojik etmenlerdir.

Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi birden yapamayacağını düşünüyor burada kendisine karşı güvensizlik hissediyor. Bundan sonraki aşamada ise sigarayı bıraktıracak kolay yöntemler tercih ediyor nikotin bandı ve elektronik sigara gibi.Elektronik sigara aslında bilindiği kadar masum değil.Sigarayı taklit eden ve kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunuyor.

E-sigara, kullanan kişide bağımlığa ve solunum sistemi fonksiyonlarında bozulmaya yol açıyor. Ayrıca, e-sigaranın kısa dönem sağlık riskleri konusundaki veriler oldukça sınırlı iken, uzun dönem sağlık riskleri de bilinmeyenler arasında yer alıyor. İnsalar kokusu olmadığından ve yapılan yanlış algılar ve reklamlar yüzünden bu ürünleri zararsız sanıyor.İçinize çektiğinizde çıkardığı dumanın çıkabilmesi için bir likide ihtiyaç var. Bu likidin içinde çeşitli kimyasallar var zaten bu da sağlığınızı riske atmaya yetiyor. Bunun dışında elektronik sigara içerisindeki pil/batarya aracılığı ile çalışıyor.

Son zamanlarda haberlede ve internette sık olarak rastladığımız olaylardan biriside bu pil/bataryanın patlaması. Bu tür olay başınıza geldiğinde vücudunuzda ciddi derecede kalıcı hasarlar bırakıyor. Dünya Örgütü (DSÖ), her ne kadar firma sahipleri aksini söyleseler de, e-sigaraların “sigara bırakma tedavisi” olarak toksisite çalışmaları da dahil yeterli çalışma yapılana kadar kabul edilemeyeceklerini vurguluyor.Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkeler tarafından oluşturulan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) tütün kontrolüne yönelik uluslararası bir anlaşma olup ülkemiz 2004 yılında Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalamıştır. TKÇS 2014 yılı olağan genel toplantısında e-sigara tehdidine dikkat çekmiş ve tüm üye ülkeleri: Sigara içmeyen bireyler ve özellikle de gençlerin e-sigaraya başlamalarının önlenmesi* E-sigara ilişkili potansiyel sağlık risklerin minimize edilmesi ve pasif maruziyetinin önlenmesi* E-sigara ile ilişkili ticari çevreler, özellikle de tütün endüstrisinin, tütün kontrol faaliyetlerine müdahil olmasının önlenmesi konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak ve gerekli önlemleri almak konusunda uyarmıştır.Sonuç olarak baktığımızda elektronik sigaranın zararlı olduğu bilinmektedir.

Tütün endüstrisi tarafından sigaraya alternatif olarak üretilmiş olan e sigara kesinlikle sigarayı bırakmanıza yardımcı olmaz.Eğer sigarayı bırakma gibi güzel bir düşünceniz var ise bunun için profesyonel anlamda destek alabilceğiniz kurumlar mevcut. Yazının başında belirttiğim gibi sigara bırakmak isteyenler için hayata geçirilmiş ve sigaranın zararlarını size etkileyici bir şekilde anlatırken nasıl bırakmanız gerektiği konusunda da ciddi destekler sunan http://www.birakabilirsin.org adresini ziyaret edebilir ve hemen kendinize sigara bırakma planı hazırlaya bilirisiniz. Sağlık

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep