Osmanlı Tokadı Hakkında Merak Edilen 10 Kapsamlı Bilgi

`Osmanlı Tokadı` silahsız bir `savaş` sanatı olarak kaynaklarda yerini almış durumda. Ancak bunun nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor.

Scott Adkins

1. Osmanlı Tokadı Nasıl Çıkmıştır?

Bir rivayete göre acı kuvveti dillere destan olan Osmanlı beyliğinin kurucusu olan Osman beyin bir tartışma sırasında hiddetlenerek attığı bir tokat sonrası tokadı yiyenin orada ölmesinden sonra bunun söylendiği ortaya çıktığı belirtiliyor. Tarihçi Murat Bardakçı’ya göre ise Osmanlı Tokadı sözü IV. Murat’ın 1632 deki ayak divanında sadrazam hafız Ahmet paşanın kendisine saldıran iki yeniçeriyi iki tokatla öldürmesinden gelmektedir. Ancak kavram olarak ne zaman ortaya çıkmış olursa olsun Osmanlı tokadı Osmanlı ordusunda görevli askerlerin silahsız saldırı sırasında her zaman kullandıkları etkili bir vuruş tekniği olmuştur.

2. Çok Can Almıştır Osmanlı Tokadı

Sağlam şekilde atıldığında öldürücü olabilen Osmanlı tokadı çıkardığı ses dolayısıyla da oldukça zarar verici olabiliyor ve kulağa denk geldiğinde kulak zarını patlatabiliyordu. Elin iki yanıyla da yapılan ve muhatabını sersemleten duruma göre öldüren yada bayıltan bu tekniği özel olarak kullanan bir askeri sınıf yoktur. Bütün askeri sınıflarda bileğine güvenen babayiğitler bunu kullanırdı.

3. Nasıl ve Ne Şartlarda Uygulanırdı?

Bu teknik tek bir biçimde uygulanmazdı. Duruma yere düşmanın zırh yapısına ve dövüşün gidişatına göre uygulanan çeşitli teknikleri mevcuttu. El ve kolun açısız omuzdan hızla hareketiyle hedeflenen noktaya elle yapılan temasla yapılır en çok yüzün her iki yanına yâda enseye, bilek yâda dirsek kırılmadan omuzdan güç alınarak büyük bir hızla atılırdı.

4. Beyne Saplanan Kemik ve Ölüm

Ancak asıl Osmanlı tokadı burnu hedef alacak şekilde yüzün tam ortasına avuç içini germeden burun ucuna denk gelecek şekilde atılırdı. Bu şekilde kafatasının göz çukurları arasında kalan kısmını kırarak beyne saplanır ve ölümüne yol açardı.

5. Sesi Psikolojiyi Bozmaya Yeterdi

Böyle bir tekniğin uygulanmadığı durumda bile hızlı ve çok sert biçimde atıldığı ve çok sert bir tokat olduğu için boyun kırılmasına yol açarak öldürebiliyordu. Ayrıca çıkarttığı ses bile muhataplarını psikolojik olarak çökertmeye yetiyordu.

6. Bu Tekniği Kullanabilmek İçin;

Bu tekniği uygulayabilmek için kuvvetli pazılar güçlü omuz ve boyun kaslarının olmasının haricinde bu yeteneğin de geliştirilmiş olması gerekiyordu. Bunlar ağır idmanlar cirit güreş kılıç kullanma yay germe gibi idmanlarla kanlı savaş meydanlarında pişen Osmanlı ordusu mensupları için vazgeçilmezdi.

7. Son Kalan ve Düşmeyen Silah

Osmanlı ordusunda yer alan her yeniçeri, Osmanlı tokadının tekniklerini bilir ve küçük yaşta yeniçeri ocağına alındıklarından itibaren yağlı mermerleri tokatlayarak yapılan idmanlarla kendisini geliştirirdi. Osmanlı tokadı bir yeniçerinin kılıcından sonra en güvendiği silahıydı. Savaş esnasıyla sıkça görülen silahın elden düşmesi ve kırılması gibi durumlarında Osmanlı tokadı yeniçerinin tek silahı haline gelirdi.

8. Delilerin Vazgeçilmezi

Ancak Osmanlı tokadı daha çok akıncılar sınıfında yer alan Deliler adlı efsanevi ekip ile özdeşleştirilmiştir. Deliler at üstünde yâda yaya olarak ordunun önünde yer alırlar savaş sırasında en önden giderek ellerinde sadece bir kalkanla hatta kimi zaman kalkan bile olmadan sille tokat düşmana saldırırlardı.

9. Kimler Delilere Katılabilir?

İri yarı ve güçlü, 20-25 yaş arasında gözünü budaktan sakınmayan yürekli ve korkusuz gönüllüler arasından seçilen deliler, ıslatılmış mermer üzerine çıplak elle tokat atarak talim ederlerdi. Zamanla avuç içleri nasır tutar ve iyice kuvvetli hale gelirdi. Bu tokatların muhatabı sadece düşman askerleri değil, askerlerin atları da olurdu.

10. Çelik Miğferde Dahi Tokat İzi

Osmanlı’nın savaştığı topraklarda yapılan araştırmalarda bulunan bir çok at ve insan kafatasında tokat izleri olduğu gözlemlenmiştir. Kazılar esnasında kafa tası içine yani beyne doğru göçmüş insan iskeletleri hatta metal miğferlerde bile tokat izlerine rastlanmıştır. Bu izlerde 600 yıl boyunca 3 kıtada düşmanı titreten Osmanlı tokadının ne denli şiddetli bir vuruşa sahip olduğunu göstermektedir.

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep