Tekerlekli Patenlerle İlgili Kullanılan Terimler Nelerdir?

Tekerlekli patenler, birçok farklı parçanın birleşmesi sonucu bir bütün olmaktadırlar. Ayrıca patenler ile ilgili bilgi verilirken hem bu parçalar anlatılır hem de bazı özel terimler kullanılır.

patenci

1. Tekerlekli Paten Terimleri

Tekerlekli patenler, birçok farklı parçanın birleşmesi sonucu bir bütün olmaktadırlar. Ayrıca patenler ile ilgili bilgi verilirken hem bu parçalar anlatılır hem de bazı özel terimler kullanılır. Her şeyde olduğu gibi tekerlekli patenlerde de bu alana özgü, bazı anlamsal terimler vardı. Profesyonel paten yapanlar bu terimlerin neler olduğuna ve ne anlama geldiğine hakimdir. Ancak paten kaymaya yeni başlayanlar ve paten almaya yeni karar verenler, bu terimlere çok fazla hakim değillerdir.

Tekerlekli paten denildiğinde akla ilk gelen ve tekerlekli pateni ifade eden terimlerin neler olduğuna ve ne anlama geldiğine bir göz atalım. Tekerlekli patenler ile ilgili açıklamalara ilk olarak çok kısaca paten türlerinin neler olduğu ile ilgili başlayalım. Daha sonra ise diğer paten terimlerinin neler olduğunu açıklamaya çalışalım.








Agresif Paten: Dümdüz paten kaymayı yeterli bulmayanların tercihi ettiği agresif patenler, çeşitli hareketlerin, atlamaların, zıplamaların yapılmasına imkan vermektedir. Agresif patenlerin orta kısmında H-block denilen bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk sayesinde agresif paten kayanlar genelde demirlerin üzerinde kayış yaparlar.



Classic Qads Paten: Altında dört tekerleği bulunan classic qads patenler, teker dizilişleri diğer patenler gibi önden arkaya sıralı şekilde değil, iki önde iki arkada şeklindedir. Genelde dans edenler, gösteri yapanlar ve patene yeni başlayan tercih ederler.



Fitness Paten: Genelde dört tekerlekten oluşan fitness patenler, başlangıç seviyesi patenler olarak anılmaktadır. Patene yeni başlayacaklara ilk tavsiye edilen paten türüdür. Genel kullanım alanları; düz yollar, düzgün zeminler, sahil yolları ve benzeri alanlardır.



Slalom Paten: Yere dizilen konilerin arasından slalom yaparak geçmek için kullanılan slalom patenlerde fren bulunmamaktadır. Manevra kabiliyeti yüksek olduğu için ani dönüşler, keskinlikler ve bu tip hareketleri yapmak oldukça kolaydır.



Urban Paten: Şehir içinde sokaklarda, yollarda, kaldırımlarda sürülebilen urban patenler aynı zamanda merdivenlerden ve hafif yüksek yerlerden atlanılabilmesine imkan veren paten türüdür. Fitness patenlerin bir üst hali agresif patenlerin ise bir alt hali diyebiliriz.





Hız Pateni: Genel olarak 4 ya da 5 tekerli olan hız patenlerinin teker çapları 110 mm’ye kadar çıkabilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere hızlı paten kaymak için tasarlanmışlardır. Bu paten türünü kayabilmek için iyi derecede paten kaymayı bilmek gerekir. Ayrıca genel olarak hız patenleri sporcular tarafından kullanılmaktadır.

Hokey Pateni:Hokey oyuncularının kullandığı hokey pateni ani dönüş ve manevralar için uygun yapıdadır. Bot kısımları ayağı bileğin üstüne kadar sarmaktadır. Hokey oynamak amacıyla üretilmektedir.

Off Road Pateni: Dağ, taş, bayır, engebeli yol gibi alanlarda kullanılmak üzere üretilmektedirler. Off road patenler 2 ya da 3 tekerlekli olurlar.

A.B.E.C: Patendeki rulmanların tolerans aralığına göre aldıkları değere A.B.E.C denmektedir. A.B.E.C arttıkça, rulmanların çalışabileceği devir sayısı da artmaktadır. Yani böylelikle paten hızı da artmaktadır.

Antirocker: Agresif patenlerin orta kısmında yer alan iki tekerlek yerine takılan ufak ve sert yapıdaki tekerlerdir. Bu tekerlekler grind yapmayı kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.

Axle: Tekerlekleri frame bağlayan vidalardır.

Buckles:Patenlerde genel olarak alt klips ve üst klips olarak iki adet bulunmakta olan ve patenin ayağa tam oturması için ayar yapılan parçadır. Buckles, cırt cırtlı ya da üzerinde dişlileri olan plastik yapıdan oluşmaktadır.

Bearing Spacer: 2 rulmanın arasına konulan pullara verilen addır.

Cuff:Patenlerin bilek kısmında yer alan ve patene iki kenardan tutturulan, hareket eden kısma cuff custom kit denmektedir. Cuff paten bilek kısmına iki vida ile tutturulmaktadır.

Curb: Agresif patenlerle grind yapılan duvara denmektedir.

Change: Agresif patende sürüşlerinde peş peşe yapılan grindlere verilen isimdir.

Frame: Patenlerin alt kısmında bulunan, tekerleklerin takıldığı parçaya Frame denilmektedir.

Frame Bolt: Frame’in paten gövdesine bağlanmasını sağlayan civatalardır.

Frame Spacer:Frame ile tekerleklerin arasında yer alan pullardır.

Footbed: İç bot, liner’ın içine koyulan alt tabandır.

Grind:Agresif patenlerde framede yer alan boşluğu kullanarak, demirlerin üzerinde, trabzanlarda, duvarlarda artistik hareket yaparak, kaymaktır.

Half Pipe: Paten ve kaykaylarla hareket yapmaya imkan veren, parklarda bulunan büyük, U şeklindeki rampalardır.

Helmet: Paten kayarken baş bölgesini korumak için kullanılan paten kasklarıdır.

H-block: Agresif patenlerin orta kısmında bulunan boşluktaki plastik parça.

Knee Pad: Paten kullanılırken kullanılan dizliklerdir.

Laces: Patenlerin bağcıklarına laces denmektedir.

Liner: Ayağı saran yumuşak ve rahat bir duruş oluşturan iç bota liner denmektedir. Liner bazı patenlerde dış kabuk ile birleşik bazı patenlerde ise iki ayrı parça halinde ayrıdır.

Micro Bearing: Hız patenlerinde kullanılmakta olan rulmanlara denilmektedir. Daha küçük ve hızlanışı daha iyidir.

Rail:Agresif patenlerle grind yapılan boruya denmektedir.

Royal Plate: Agresif patenlerde royal takılırken kullanılan parçadır.

Rulman (Bearing): Vidalar ve teker arasında yer alan döner yapıdaki mekanik parçadır. Paten rulmanları tekerleklerin daha rahat dönmesini sağlar. Ayrıca sürtünmeyi önlemektedir.

Shock Absorber (Şok Emici): Linerların topuk kısmının alt tarafına yerleştirilen darbeleri emen alt tabandır. Bunlara şok emici taban denilmektedir. Ancak shock absorber her patende bulunan bir özellik değildir. Şok emiciler, bozuk zeminlerden kaynaklanan titreşimleri minimize ederler. Ayrıca zıplaması sonrası düşüşlerde darbeyi azaltırlar.

Shell: Paten botunun sert dış gövdesidir. Dış kabuklar farklı maddelerden üretilmektedirler.

Shore: Paten tekerleklerinin sertlik derecesine denilmektedir.

Skate Park: Farklı yapıda ve işlevdeki parçaların bir araya getirilerek oluşturulan paten kayma alanlarının ismidir.

Skin: Bazı paten modellerinde patenin dışını kaplayan ve değiştirilebilir yapıda olan parçadır.

Slalom:Yere dizilen slalom bardakları, engellerin arasından geçilmesine slalom denmektedir.

Street: Agresif patenlerle half pipe alanları dışında yani sokaklarda, grind ağırlıklı olarak paten kaymaya verilen isimdir.

T-Stop: Paten sürüşlerinde fren yapma terimidir. Durma esnasında bir ayağı gidiş yönüne doksan derece olacak şekilde diğer ayağın yanına getirerek fren yapma şeklidir.

Vert: Agresif patenlerle half pipe alanlarında kaymaya denmektedir.

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep