Paten Parçaları ve Teknik Özellikleri Nelerdir?

Tekerlekli patenler birçok farklı parçanın birleşiminden oluşmaktadır. Tüm parçaların farklı özellikleri ve işlevleri bulunmaktadır. Peki, bu parçalar nelerdir?

patenci

Bot
Paten’in ayağımıza giydiğimiz kısmıdır. Botun hareket eden bilek kısmına Cuff adı verilir. Botun sert plastik gövdesine de Shell denir. Botun içinde Liner denilen ayağımıza daha ergonomik ve rahat bir duruş sağlayan bir iç bot daha vardır. Liner’in içinde de darbeleri emmesi için bir alt taban bulunur. Ekstra olarak ta buraya silikon tabanlar konulabilir. Bunların adı da Shock Absorber dır.

Frame

Tekerlerin takıldığı kısma verilen isimdir. Tekerler Frame’e millerle tutturulmuştur. Bunlara Axle denir. Frame de bota önden ve arkadan olmak üzere iki vida ile tutturulur. Buna da Frame Bolt denir. Özellikle Agresif patenlerin Frame’lerinde UFS denen bir sistem kullanılır.

Rulman

Paten Tekerlerinin içlerinde rulmanlar vardır. Bu makine parçalarının amacı mil ile teker arasındaki sürtünmeyi en aza indirmektir. Rulmanlar sahip oldukları özelliklere göre Agresif patende farklı olarak Grindplate'ler ve Royalplate'ler bulunur. Bunlar Agresif patenin ana amacı olan Grind için gerekli parçalardır. Yine kimi agresif patenlerde Skin denilen, patenin dış sert gövdesini kaplayan bir kısım vardır. Skin değiştirilerek patenin görüntüsü de değiştirilebilir.

Kaynak: http://www.patenci.com/in...?route=pavblog/blog&id=15

Tekerlekler

Genel olarak paten tekerleklerinin boyutları büyüdükçe süratleri artar ve hızlanırlar. Bununla birlikte büyük tekerleklerin dönmeye başlaması daha fazla enerji gerektirir. Küçük tekerler kolay hızlanmaya, daha fazla manevra kabiliyetine ve ağırlık merkezlerinin yere yakın olmasına olanak sağlar. Paten Tekerlerinin sertliği A ile gösterilir. Genellikle 78A - 93A arasında değişiklik göstermektedir ve rakam yükseldikçe sertlik artmaktadır. Sert tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır, yumuşak tekerlekler ise daha iyi bir yol tutuşu sağlar ve yolda ki bozulmalardan daha az etkilenirler ancak sert tekerlere oranla daha yavaşlardır. Paten çeşitlerine göre ideal paten tekerlek çapları ise şu şekildedir:

Fitness Paten: 72 – 90 mm

Slalom Paten: 72 -80 mm

Agresif Paten: 44 -59 mm

Hız Paten: 84 – 110 mm

Fren

Fren patencinin ayağını hareket ettirerek durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Yeni başlayanlar için topuk freni yapmayı öğrenmek hayati önem taşımaktadır. Genellikle sağ patenin topuk kısmına monte edilir. Slalomcular ve agresif patenciler genellikle topuk freni kullanmazlar, çünkü topuk freni sistemi hareket kabiliyetlerini engeller.

PATEN KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Paten yaparken mutlaka bileklik,dizlik, dirseklik ve kask koruma grupları kullanılmalıdır. Yürüyüş ya da koşu da olduğu gibi yolun sağ tarafından gidilmesine özen gösterilmelidir. Paten yaparken paten için uygun alanlar seçmeye dikkat edilmelidir. Paten yaparken yüksek sesle mp3, ya da benzeri araçlarla müzik dinlenmemelidir. Paten yaparken mutlaka trafik kurallarına uyulmalıdır.

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep