Ölümcül hastalık sanıldığı kadar kolay bulaşmıyor!

İlk defa 1981 yılında ABD’de eşcinsel erkeklerde ve Haiti’den gelen göçmenlerde rastlanmaya başlanan AİDS (HIV Virüslü) hasta sayısının ülkemizde giderek artış gözlendiği ve 2013 yılı verilerine göre 6 bin 802’ye ulaştığı bildirildi. !

ihabot

Ülkemizde ilk defa 1985 yılında rastlanan ve sıklıkla 20-49 yaş arasında görülen HIV/AIDS hastalarının 4901 ’inin erkek olduğu kaydedildi.

VİRÜSÜN TEDAVİSİ VE AŞISI YOK
Erkeklerde yüzde 70 oranında rastlanan HIV enfeksiyonun sadece erişkinleri değil, bebek çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi hedef seçebildiğini belirten Özel Medline Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Kılçık, henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavi ve aşısının bulunamadığı kaydetti.

ÖLÜMLER AZALDI
Son yıllarda geliştirilen yöntemlerle hastalıktan ölüm hadisesinin hemen hemen ortadan kalkıp, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüştüğünü vurgulayan Dr.Arzu Kılçık, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) her yıl 1 Aralık için bir slogan belirlediğini ve toplumu bilgilendirmeye yönelik faaliyetler yaptığını hatırlattı.

HIV’İN BULAŞMA YOLLARI
Dr. Arzu Kılçık, hastalığının, en sık korunmasız yapılan heteroseksüel cinsel temas ile, ikinci sıklıkta damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile, üçüncü sıklıkta ise korunmasız yapılan homoseksüel cinsel temasla bulaştığını söyledi.
Ülkemizde kan yoluyla bulaşmanın önüne geçmek için, 1987 yılından beri tüm kan ve kan ürünlerinin antikor testi yapıldıktan sonra hastaya verildiğini belirten Dr.Kılçık, HIV’in gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirme ile bebeğe geçebildiğini, bu olasılığın ise yüzde 20-30 olduğunu bildirdi.

SARILMAKLA, AYNI BARDAĞI KULLANMAKLA BULAŞMIYOR
HIV birçok vücut sıvısında bulunmasına rağmen yoğun olarak bulunduğu kan, kadın ve erkeğin cinsel salgıları ile bulaşabildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Kılçık,” Hastalık dokunmak, el sıkışmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı saunayı, havuzu, banyoyu, tuvaleti paylaşmak, aynı tabağı, bardağı, çatalı, kaşığı kullanmak, aynı giysileri giymek, telefon kulaklığı, gözyaşı, ter, tükürük, sivrisinek böcek, arı sokması ile bulaşmamaktadır” dedi.

YÜKSEK ATEŞ, HALSİZLİK, KİLO KAYBI
Hastalarda ilk kez doktora başvurmalarına neden olan belirtilerin, halsizlik, baş ağrısı ağırlığının %10'undan fazla kilo kaybı , nedeni bulunamayan ateş bir aydan daha uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal olduğunu belirten Dr.Arzu Kılçık, “Deride pullanmalar, ağızda mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan belirti ve bulgulardır.” diye konuştu.
Yaygın kullanımında HIV ile ilgili tüm hastalıklar genel olarak AIDS adı ile anıldığını, aslında virüs vücuda alındıktan sonra geçirilen tüm dönemler HIV enfeksiyonu, bunun son basamağının AIDS dönemi olduğunu söyleyen Dr.Kılçık, günümüzde tedavilerle AIDS’ten ölüm oranlarının azaltılması ve yaşam kalitesinin arttırılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

KORUNMA YÖNTEMLERİ
Dr. Arzu Kılçık, henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavisi olmayan hastalıktan korunma yöntemleri arasında tek eşlilik, cinsel temasta prezervatif kullanımı, kan yoluyla bulaşmayı engellemek için alınacak tedbirler ve sağlık personelinin hastalara müdahale sırasında çıplak elle temastan kaçınması gibi önlemlerin sayılabileceğini söyledi. vücut

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep