5.589 gösterim
13,73 viral puan

Okullarda Öğretilmeyen Ama Düşündüğünüz Bilgiler

Tarihte ve gündelik yaşantımızda bazen düşündüğümüz ama hiçbir zaman öğrenmeye vaktimizin olmadığı bilgiler vardır. Bu özel bilgilerin neredeyse hepsi okul müfredatlarında bulunmadığı için bu bilgiler okulda öğrenilemez. Biz de bu bilgileri sizler için derledik.
Itsjustme 07.10.2018 saat 20:09
  1. 1. Sinema Tarihimizin İlk Filmi

    Türk sinema tarihinin ilk filmi 4 Kasım 1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından ortaya atılmıştır. Filmin asıl konusu ise, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda ölen Rus askerleri anısına yapılmış olan Ayastefanos Anıtı’nın yıkılışıdır. ''Anıt mı?'' dediğinizi duyar gibiyim, evet bu doğru, İstanbul’da bugünkü Yeşilköy yakınlarında bulunuyordu. Enver Paşa’nın talimatıyla yıkılan Ayastefanos Rus Anıtı, yıkılırken yine Enver Paşa’nın talimatı ile filme kaydedilmiştir ve böylelikle Türk sinema tarihinin ilk yerli filmi olma özelliğini kazanmıştır.
  2. 2. İlk Alfabemiz Göktürk Alfabesi’nin Tarihi

    Bulunan kaynaklardan edinilen bilgilere göre biz Türklerin ilk alfabesi Göktürk alfabesidir. Bu alfabe karşımıza ilk kez M.S. 720-740 yılları yılları arasında yazılmış olan Orhun Abideleri’nde çıkmaktadır. Hatta Orhun Abideleri Türk edebiyat tarihinin ve Türk yazı tarihinin başlangıcı olarak görülür. Ancak son birkaç yıllarda yapılan araştırmalara göre Göktürk Alfabesi’nin tarihi çok daha eskilere gitmektedir. Kazakistan’ın Almaata kenti yakınlarında Esik Kurganları’nda (mezarlarında) yapılan kazılarda küçük bir kap bulunmasıyla beraber bu kabın üzerinde Göktürk Alfabesi’yle, “Khan uya üç otızı yok boltı utıgsa tozıldı (Hanın oğlu yirmi üç yaşında yok oldu, adı sanı da yok oldu)” cümlesi yer almaktadır. Karbon testlerinden edinilen bilgilere göre M.Ö. 400’lere ait olan bu kap ve yazı Türkçenin ve Türk Edebiyatı’nın tarihi açısından çok ama çok önemlidir.
  3. 3. Türkler Balkanlar’a İlk Kez Osmanlı İle mi Geçti?

    Bilindiği kadarıyla Türklerin Balkanlara ilk geçişi Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde, Orhan Gazi zamanında, 1353 yılında Çimpe Kalesi’nin Osmanlı’ya verilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu olay okullarda da bu şekilde öğretilmektedir. Ancak başta Macaristan ve Romanya olmak üzere Orta ve Doğu Avrupa yani Balkan Yarımadası’nda ele geçen bulgular sonucunda Türklerin Balkanlar’a 1353 yılından çok önce geçtiği bilgisine ulaşılıyor.Balkan Yarımadası’ndaki kalıntılardan ve belgelerden ulaşılan bilgiler doğrultusunda yarı göçebe bir toplum olan Sakalar’ın veya bir diğer tabirle İskitler’in, M.Ö. 300’lü yıllarda Balkanlar’a getirdikleri Sekel Alfabesi olarak adlandırılan alfabe ile yazılan metinlerde kullanılan alfabenin Göktürk Alfabesi olması, Türklerin Avrupa’ya ve Balkan Yarımadası’na adımlarını çok eski tarihlerde attığının bir kanıtıdır. Ayrıca Hungary (Macar) kelimesinin, Balkans (Balkanlar) kelimesinin, Duna, Donau, Donav (Tuna Nehri) isminin, Alps Mountains (Alp Dağları) isminin Türkçe kaynaklı olması, Türklerin Avrupa ve Balkanlar’da çok eski olduğunun en önemli delillerindendir. Sonuç olarak duruma mantıklı bir şekilde bakıldığında, Türkler Balkanlar’da ve Avrupa’da çok eskiden beri varlık göstermemiş olsalar, neden Avrupa’nın en meşhur dağlarından biri olan Alps Mountains (Alp Dağları) ve en meşhur nehirlerinden biri olan Duna, Donau, Donav (Tuna Nehri) isimleri Türkçe kaynaklı olsun değil mi?
  4. 4. Çinliler Yemekleri Neden Çubukla Yerler?

    Çin’de eskiden sadece zengin olan insanlar yemeklerini masada yiyebiliyorlardı. Neredeyse halkın tamamı tabakları ellerinde, yerde oturur şekilde yemek yiyebiliyorlardı. Bir ellerinde tabakları tutan Çinliler, diğer ellerinde de kemikten ve fil dişinden yapılmış olan çubukları kullanarak yemeklerini yiyorlardı. Tabi sonraları hızlı nüfus artışından dolayı yiyecek sıkıntısı çekilmeye başlandı. Bu yiyecek sıkıntısı nedeniyle yemeklerini küçük parçalar haline getirip çoğaltarak yemeye başlamışlardı. O zamanlar ağaç azlığı nedeniyle tahta kullanımı kısıtlıydı. Yemek çubukları kemikten ve fil dişinden yapıldığı için Çinlilerin büyük çoğunluğu yemeklerini kemikten ve fil dişinden yapılan çubuklarla yemeye başladılar ve zamanla günümüze kadar bir ritüel haline gelmeye başladı bu olay.
  5. 5. Mezarlara Neden Çiçek Koyarız?

    Mezarlara çiçek koyma alışkanlığı ilk olarak Mısır’da ve Kuzey Avrupa’da görülmüştür. Önceleri kötü ruhları kovma, iyi ruhları muhafaza etme amacıyla konulduğu düşünülse de, sonradan anlaşıldı ki mezarlara çiçek konulmasının amacı, çürüyen cesetlerin kokularını engellemek içinmiş.
  6. 6. Tarihin En Kısa Savaşı

    Kayıtlı tarihin bilinen en kısa sürek savaşı, İngiliz- Zanzibar Savaşı’dır. Birleşik Krallık ve Zanzibar arasında geçen bu savaş 27 Ağustos 1896 yılında gerçekleşmiştir. İngiliz Kraliyet Donanması, 27 Ağustos 1896 sabahı saat 09.00’da Zanzibar’ı topa tutmuştur. Açılan ateş sadece 45 dakika sürmüştür ve Zanzibar 45 dakika sonra İngilizlere teslim olmuştur.
  7. 7. Horozlar Neden Sabahları Erken Öterler?

    Horozları sabahları erken ötmelerinin sebebi uyandırmak için değildir. Sabah ötüşleri bütün kuş türlerinin biyolojik saatleri ile ilgili bir içgüdüdür. Aslında sabahları bütün kuş türleri öter. Ancak horozları seslerinin kuvvetli olması ve diğer kuş türlerinin seslerini bastırması nedeniyle sabahları horozların ötüşleri daha fazla dikkat çeker.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var

  • Toplam Viral: 60 gösterim
  • Toplam Seed: 407 gösterim
  • Toplam Direkt: 5.122 gösterim
  • Viral Puan: 13,73