Batman'da, 1997 yılında
terör örgütü PKK'nın eylemlerine katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra kapatılan dönemin
Diyarbakır 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan Laleş Çeliker'i,
mahkeme 18
Nisan 2000 tarihinde, 'Ülke topraklarından bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunma suçundan' ömür boyu hapis cezasına mahkum etti. Kararı Yargıtay da onadı.
Laleş Çeliker'in avukatı mahkumiyet kararını
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. AİHM'e yapılan başvuruda, DGM heyetinde askeri bir hakimin bulunması nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir yargılama yapılmadığı, soruşturmanın ilk aşamasından müdafi tarafından temsil edilmediği ve baskı altında alınan ifadesi dışında mahkumiyeti gerektirecek delil bulunmadığı ileri sürüldü.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 yılında verdiği karar ile Laleş Çeliker'in adil yargılanma hakkı altındaki iddiaları kabul edilebilir buldu ve bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Çeliker'in avukatları ihlal kararına dayanarak yeniden yargılama için CMK 250'inci madde ile görevli kapatılan
Diyarbakır 5'inci Ağır
Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.
Mahkeme 2013 yılında verdiği karar ile yeniden yargılama talebini reddetti. 6'ıncı Ağır
Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazdan da sonuç alamayan Laleş Çeliker'in avukatları, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
Yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Laleş Çeliker'in, AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılanması yapılmak üzere kararın kapatılan DGM'nin yerine bakan
Diyarbakır 5'inci Ağır
Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, infazın durdurulması ve tazminat taleplerinin reddine oy birliği ile karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, daha önce 1 polisi şehit eden PKK'lı teröristin makul sürede yargılanma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.