4.558 gösterim
41,06 viral puan

Davutoğlu 2015'in başkanı olarak liderlere hitap etti!

G-20 Zirvesi’ne katılmak üzere Avustralya’ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 yılının dönem başkanı sıfatıyla zirvede sunum yaptı.!
ihabotihabot 16.11.2014 saat 11:22
  1. Konuşmasında birçok önemli noktaya değinen Davutoğlu, Türkiye’nin 2015 G-20 Zirvesi gündemiyle ilgili olarak, “G-20 Başkanlık dönemimizde yeni katkılarda bulunmayı planlıyoruz. Başkanlık sürecimizde mümkün olan tüm konularda tartışmak istiyoruz. Aynı zamanda farklı perspektiflerde daha fazla sektörel katkı sağlamak istiyoruz. Bu konuda odak noktamız büyüme olacak. Bu konuyu yakından takip edeceğiz. Brisbane’deki zirvede kurulan bu hedefi devam ettireceğiz” dedi.

    Türkiye’nin 2015 yılında ekonomik konulara önem vereceğini kaydeden Davutoğlu, “Türkiye bir sonraki dönemdeki başkanlığında bu konuya odaklanacak. Biz ekonomik kalkınma ve büyümenin ana hedefi olarak etkileşim ve yatırım konuları üzerinde duracağız. Türkiye’nin üzerinde duracağı bir başka konu ise istihdam olacak. Çünkü 2008 ekonomik krizinde işsizlik çok büyük problemler oluşturdu. Kriz işçilerin kazancını da etkiledi. Türkiye bu konuya odaklanacak, çünkü olmadan sosyal düzen olmaz. Tüm bu tartışmaların odak noktası gelişme olacak. Önümüzdeki yıl BM sistemi ve BM’nin gelişim gündemi için önemli bir yıl. Biz ticaret ve gelişim konularında G-20 üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında köprü oluşturmaya çalışacağız. Türkiye IMF’nin 2010 kota surecini takip edecek” diye konuştu.

    “YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDECEĞİZ”

    Davutoğlu konuşmasında ayrıca, “Üzerinde duracağımız bir başka konu yolsuzlukla mücadele olacak. Çünkü bu birçok ülkenin gelişmesini engelliyor. Bu yüzden Türkiye başkanlığında yolsuzlukla mücadelede çalışmalar olacak. Enerji üzerinde durulacak bir başka önemli konu. Dünya nüfusunun beşte biri elektriğe ulaşamıyor. Bu yüzden eğer büyümenin anlamı tüm insanlığa temel enerjinin ulaşımı demekse Türkiye’de bu konuda konferanslar düzenlenecek. Önümüzdeki yıl elbette Paris’teki konferansta iklimle ilgili konular önemli olacaktır. Biz de iklim değişikliği konusuna odaklanacağız. Ve iklim değişikliği Türkiye başkanlığında gündemimizde olacak” dedi.

    “EBOLA’YLA MÜCADELE”

    Ebola’yla mücadele konusunda da adımlar atılacağını kaydeden Davutoğlu, ”Zirvelerde bazen bu yılda olduğu gibi insani krizler yer alabiliyor. Buradaki görüşmelerde hepimiz Ebola’yla mücadele konusunu destekledik. Umarız gelecek yıl insanlık için yaygın bir sorun yaşanmaz ve Ebola sorunu çözülür. Aynı zamanda Suriye’nin çatışmaları sonucunda oluşan mülteci sorunu gibi krizler de var. Bu tür acil durumlar da G-20 gündeminde yer alacak. Umarım 2015’te bizler barış dolu bir yıl bekler” şeklinde konuştu.

    “MÜLTECİ SORUNUNA ODAKLANMALIYIZ”

    Soru cevap kısmında Suriye’de yaşanan mülteci sorununa değinen Davutoğlu, “Briffith Üniversitesi’ndeki konuşmamda insani krizler olduğunu söylemiştim. G-20 liderlerinin bu konuda sorumluluk alması gerekiyor. Ebola sadece Batı Afrika’nın sorunu değildir, aynı zamanda küresel dünyanın da sorunudur. Suriye’de ise 4,5 milyon mülteci başka ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. 5 milyon kişi Suriye içinde topraklarından başka bir bölgeye göç etmek zorunda kalmıştır. Umarım gelecekte mülteci sorunları ayrıntılı bir şekilde tartışılır. Suriye’de, Irak’ta ve Ortadoğu’daki diğer bölgelerde şu anda yüz yüze olduğumuz türdeki sorunlara odaklanmalıyız. G-20 her zaman ekonomik sorunlara odaklandı. 2008’deki görüşmelere kadar sadece ekonomi bakanları katılıyordu. Ana gündem ekonomi olmuştur fakat dünyada hiçbir durum diğerlerinden ayrı olamaz. Birçok ekonomik problem ve politik kriz ekonomik durumlara bağlı olarak gerçekleşti. Mesela 2008 krizi sonrası işsizlik ve mali ekonomik krizler Avrupa ülkelerinde hükümetlerin değişmesine neden oldu. O halde Türkiye’nin pozisyonu politik ve ekonomik durumlar arasında bağlantı kurmak olacaktır” dedi.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 5 gösterim

  • Toplam Viral: 14 gösterim
  • Toplam Seed: 111 gösterim
  • Toplam Direkt: 4.433 gösterim
  • Viral Puan: 41,06