Bakan Eker: ‘Hepimiz çözüm sürecine sahip çıkmalıyız’!
Mardin’de düzenlenen Genişletilmiş AR-GE Başkanları toplantısında konuşan Gıda, `Tarım` ve Hayvancılık Bakanı `Mehmet Mehdi Eker,` Ortadoğu’da doğru bildiklerini söylemeye devam edeceklerini söyledi. !
AK Parti’nin Genişletilmiş AR-GE Başkanları toplantısı Mardin’de yapıldı. Bir otelin konferans salonunda yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Başkanı Ekrem Erdem AR-GE Başkan yardımcıları ve 81 ildeki teşkilatların AR-GE başkanları katıldı.
"ORTADOĞU’DA DOĞRU BİLDİKLERİMİZİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Kürt sorununun 1985’e kadar tek tipçi anlayışla, ret ve inkar politikalarıyla bir yara olarak büyüdüğünü söyledi. Bakan Eker, "Kürt sorunu aslında kanıyordu, ancak bu kanama dışa açık bir yara değildi. Bu yüzden çok görülmüyordu. Sadece ağrıların ulaştığı dokular bunun acısını, sızısını hissediyordu. Dışarıdan bakıldığında çok görülmüyordu ama dışarıdan görülmemesi, açık bir kanama halini almaması o sorunun olmamış olduğunu göstermiyor. Bugün o sorunları üreten anlayışın temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. 40 bin insan öldü ve hepsi bu vatanın evlatlarıydı. Annelerin gözyaşları sel oldu, babaların yüreği yangın yerine döndü, ocaklar söndü, köyler yakılıp yıkıldı. 12 Ağustos 2005 tarihinde Recep Tayip Erdoğan Diyarbakır’da bir konuşma yaptı ve dedi ki; ‘Kürt sorunu vardır ve benim sorunumdur.’ Bu konuşmadan sonra yeni bir süreç başladı" dedi.
Kandan ve kaostan beslenenlerin var olduğunu ifade eden Bakan Eker, savaşın kolay barışın zor olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, son olarak barışı tesis etme yolunda bu coğrafyada, Ortadoğu’da doğru bildiklerini söylemeye devam edeceklerini kaydetti.
"HEPİMİZ ÇÖZÜM SÜRECİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Herkesin çözüm sürecine destek çıkması gerektiğini kaydeden Bakan Eker, "Gerek TRT 6, gerek Kürtçe radyolar, gerek özel TV kanalları, gazetelerin ve kitapların dahası burada Artuklu Üniversitesi’nin bulunduğu şehirdeyiz. Artuklu Üniversitesi’ndeki üniversitelerde ki eğitimin yüksek lisans tezlerinin de bulunduğu Kürtçe eğitim veriliyor. Derece alıyorlar. Lisans Üstü eğitimler yapıyorlar. Gerek bunlar gerekse kültürün ve dilin geliştirilmesi yönünde birçok fırsat ve imkan tanıdım. Demokratik ve meşru yollardan ifade edilen, her türlü talebin konulması tartışılması esastır. Biz diyoruz ki silahı şiddeti ortadan kaldıralım. Kimse kimseyi tehdit etmesin, kimse kimseyi haraca kesmesin, kimse kimsenin dükkanına kepenk vurdurmasın. Bunun olduğu yerde barıştan çözümden bahsetmek mümkün olabilir mi? Ellerinde Molotof kokteylleriyle sağa sola saldıranların tekçi anlayışla akraba oldukları kesin. Hepimiz çözüm sürecine sahip çıkmalıyız. Kim vatandaşın bir şekilde ticaretine mani oluyorsa, yatırım faaliyetine mani oluyorsa, zulüm ediyorsa, haraç kesiyorsa eziyet ediyorsa, molotofkokteylleriyle yıkıp yakıyorsa, ölüme sebebiyet veriyorsa biz onlara karşı duracağız. Onlarla mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.
"IŞİD’İN YAPTIĞIYLA 6-7 EKİM’DE YAPILANLAR ARASINDA NE FARK VAR?"
Konuşmasında 6-7 Ekim olaylarına değinen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Başkanı Ekrem Erdem ise, "6-7 Ekim’de maalesef istenmeyen bazı olaylar bu bölgede yaşandı. Amacımız elbette AR-GE toplantısını yapmak, ancak bu toplantıyı burada yapmamızın asıl amacı yalnız olmadığınızı, yanınızda olduğumuzu göstermek, dertlerinizi ve sıkıntılarınızı dinlemek, paylaşmak için buradayız. IŞİD’in yaptığı ile 6-7 Ekim’de yapılanlar arasında ne fark var? Kurban eti dağıtan genci balkondan aşağı atıyorsun ve başını arabayla eziyorsun. Bu insanlık mı? Bunun tutulabilir, sahiplenebilir, tasvip edilebilir bir tarafı var mı?" ifadelerini kullandı.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
MEHMET SALİH KESKİN