Kadınlar sağlık için yeniden harekete geçiyor!
`Kocaeli` Büyükşehir Belediyesi'nin Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı `Yaşam` Projesi'nin dördüncü grup uygulaması başlıyor. !
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Obeziteyle Mücadele Hareketi ve Sağlıklı Yaşam Projesi'yle hayatlarında devrim yapan ev kadınları sağlıklı yaşama adım atıyorlar. Projenin dördüncü grup uygulaması için kayıtlar sürüyor. Projeye katılmak isteyen kadınlar 10 Kasım'a kadar şahsi dilekçeyle veya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü’ne telefonla ulaşarak başvurularını yapabilecekler.
Proje, önemli bir sağlık sorunu haline gelen ve görülme sıklığı giderek artan Obezite ile kapsamlı bir şekilde mücadele etmek, toplumun obezite ve riskleri konusunda bilgi düzeyini artırma amacı taşıyor. Uygulama, bireylerin sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik ederek ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığının azaltılmasını hedefliyor. Obeziteyle Mücadele Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi, 2015 yılı için 6 aylık tek program olarak uygulanacak. Projeye katılanların kalp atış hızlarının takibi ve egzersizlere uyum açsından devamsızlık yapmamaları gerekiyor. Son yıllarda yaşamı tehdit eden boyuta ulaşan obeziteye karşı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi savaş açıyor. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde Obeziteyle Mücadele Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi'ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi iki yıldır süren proje kapsamında ev kadınlarına sağlıklı beslenme ve spor yapma alışkanlığı kazandırılıyor.
Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50'şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler, step, aerobik, plates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik dersler den oluşuyor. Eğitimler Seka Sporcu Eğitim Merkezi'nde uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bayanlar her eğitim ayının sonunda vücut analiz cihazında kilo kontrolünden geçerek mevcut beden değerlerini öğreniyor. Projeye, 20-60 yaş arası ev hanımları katılabiliyor. Egzersiz programı ve eğitimler İzmit Seka Sporcu Eğitim Merkezi'nde bulunan 2 salonda yapılıyor. Başvuru yapan kişilerin laboratuar ölçümleri (kan yağları ölçümleri, hemogram, biyokimya vb), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ oranı analizi, bel, göğüs, kalça, sağ bacak ölçümleri), EKG ölçümleri yapılarak kapsamlı muayeneden geçiriliyor. Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabiliyor. Muayeneler Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığından Prof. Dr. Dilek Ural ve ekibinin desteği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurum doktorları ve sağlık personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Laboratuar ölçümleri ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü Terminal İşçi ve Halk Sağlığı Polikliniği tarafından yapılıyor. Daha önceki dönemlerde programa katılan kişiler, yeni katılımcılara imkan sağlamak amacıyla tekrar kabul edilmiyor. Spor eğitmeni desteği tam olarak sağlandığı takdirde eski katılımcılara da haftanın 2 günü bu hizmetin verilmesi planlanıyor.
Yeni gruba bir dönem süresince haftada 3 gün 45'er dakika olacak şekilde 3 seans egzersiz programı uygulanmakta olup, egzersiz programı hafta içi mesai saatleri içersinde yapılıyor. Egzersiz programı devam ederken gruba katılım yapılmıyor. Yeni katılımlar diğer dönemde değerlendiriliyor. Egzersiz programı kişinin sağlık durumuna göre hafif ve normal egzersiz olarak belirlenerek uygulanıyor. Bir seans yaklaşık olarak 50 kişiden oluşuyor. Egzersiz programı BESYO mezunu spor eğitmenleri tarafından yürütülüyor.
Projeyle günün büyük bir bölümünü ev içerisinde geçiren ev hanımlarının farklı bir ortamda aktivitede buluşması ile hanımlarda olumlu yönde sosyal ve psikolojik kazanımlar elde edilebilecek. Ailenin temelini oluşturan annenin (kadının) beslenme ve yaşam tarzındaki olumlu değişimler ailenin ve buna paralel olarak toplumun pozitif yönde değişimine katkı sağlıyor. Halk tarafından sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam farkındalığının sağlanarak koruyucu sağlık hizmetlerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine ve sosyal yaşantıya katkı sağlanacak. Obezitenin neden olduğu hastalıkların minimuma inmesi ile bu hastalıklar için ödenen sağlık harcamalarını azalmasına etki edecek. Bu kazanımların bilimsel bir şekilde yayımlanması ile bilim dünyasının faydalanabileceği bir kaynak oluşturulmuş olacak. Bunun yanında kişilere yapılacak kapsamlı sağlık taramasıyla beraber (kardiyolojik muayene, laboratuar ölçümleri sonucunda) kişilerde varolan hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli katkı sağlanacak.
2013 yılında başlayan projeye bugüne kadar 908 kişi katıldı. Proje kapsamında düzenli olarak alınan ölçümler incelendiğinde ilk ve son ölçümler arasında olumlu yönde düşüşler olduğu gözlendi. İlk ve son ölçümlere bakıldığında Sevgi Gülfidan'ın 4 aylık bir egzersiz programı ve proje kapsamında sürdürülen beslenme ve sağlıklı yaşam eğitimleri sayesinde 32,1 kilo verdiği görüldü. Gülfidan'ın beden kitle indeksi 10 puan birden düşerek ilk ölçümlere göre II. derece obez iken proje sonunda fazla kilolu durumuna geriledi.
DİNÇER AKBİR
KOCAELİ