Sabah'ta yer alan habere göre; Darbeci FETÖ’nün yok edilebilmesi için OHAL kararıyla birlikte demokrasiden taviz vermeden önlemler alınacak.
Önlemler arasında, vatandaşlardan en yoğun şekilde gelen taleplerden birisi olan "devlete ve millete verilen zarar darbecilerden tahsil edilsin" talebiydi.
Bu doğrultuda, darbecilerin mallarına önce tedbir konulacak, ardından suçu sabit olanlara tazminat davası açılacak. Devletin ve milletin zararı darbecilere ödetilecek.
FETÖ'cü çetenin darbe girişiminden sonra toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu'nda FETÖ'nün devletten kökünün kazınması için alınacak önlemler ve çıkartılacak kanun hükmünde kararnameler masaya yatırıldı. OHAL kararının alınmasıyla süratle tamamlanması düşünülen 15 önlem şöyle:
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan en üst düzeyden çaycıya kadar personel ile ilgili incelemeler bir ay içinde sonuçlandırılacak.
Birkaç gün içinde yayımlanması beklenen kanun hükmünde kararnamelerle devlet personel rejiminde değişikliğe gidilecek. FETÖ'cülerle ilgili radikal
ceza sistemi getirilecek. Örgütle direkt bağı olanlar, tazminatsız işten atılıp haklarında
mahkeme süreci başlatılacak. FETÖ sempatizanları için tenzili rütbeye gidilecek.
FETÖ ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı olan dernek, vakıf gibi tüm STK'lar, okullar, kurumlar kapatılacak.
Darbecilerle ilgili soruşturma tamamlanana kadar mallarına tedbir konulacak.
Ankara ve İstanbul başta
olmak üzere tüm illerde 15 Temmuz gecesi bombalar, kurşunlar ile darbecilerin verdiği zararlar tespit edilecek ve tazmin ettirilecek. Hayatını kaybeden sivil şehitleri aileleri ve yararlanan vatandaşlar da darbecilere tazminat davası açacak.
Darbe girişimine en aktif desteği veren, darbenin beyni gibi görünen Jandarma Genel Komutanlığı kaldırılacak. Jandarma, İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlük haline getirilerek, kır polisine dönüştürülecek.
Sorguların sağlıklı yapılabilmesi için
gözaltı süresi uzatılacak. Bu sürenin en az 7 gün olması planlanıyor.
FETÖ'cülerin büyük oranda kontrol ettikleri belirtilen, sorularını çalıp mensuplarına dağıttığı askeri okullara neşter vurulacak. Bu okullar Milli
Eğitim Bakanlığı'na bağlanacak. Böylece sivil idare okulları destekleyip, darbeci zihniyet ile adam yetiştirilmesi önlenecek. Harp Akademileri de YÖK denetimine alınacak.
Darbeciler mevcut yargı sistemi içinde özel salonlarda yargılanacak. Davaların hızla ve sağlıklı yapılaması için çok sayıda hakim ve savcı görevlendirilecek.
Dışişleri Bakanı ve
Adalet Bakanı başta
olmak üzere önümüzdeki dönemde bakanlar
ABD ve AB'ye giderek, Fetullah Gülen konusunda bilgi verecek. FETÖ'nün gerçek yüzünü gösterecek.
FETÖ'nün gerçek yüzünü göstermek için bir kampanya başlatılacak. OHAL'in, sadece FETÖ için ilan edildiği, vatandaşlar ile ilgili hiçbir şey olmayacağı da izah edilecek. AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Mehdi Eker, TBMM dış komisyon üyeleri ile bu konuda bir toplantı yaptı.
Komisyon başkanları, birlikte çalıştıkları ülkeler ve delegasyona mektup yazarak, Türkiye'de yaşananları anlatacak. Yabancı parlamenterler TBMM'ye davet edilerek, bombalanan yerler gösterilecek.
MİT ve diğer istihbarat birimlerinin yetersiz kalması, Cumhurbaşkanı'nın darbeyi eniştesinden öğrenmesi Ankara'da en çok tartışılan konulardan biri. Bu kapsamda istihbarat kurumsal yapısı da kökten değişecek.
Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması da tartışılıyor. Ancak bu anayasa değişikliği gerektiriyor. Genelkurmay ve MİT'in Cumhurbaşkanı'na bağlanması da seçenekler arasında.
TSK'ya personel alımındaki kaynak kısıtlaması (imam hatip mezunları) kaldırılacak.
Silahlı Kuvvetler'de general
olmak için istisnalar dışında kurmay subay olma şartı esnetilecek. Kurmay olmayan, sicili düzgün albaylara, TSK ihtiyaçlarına göre general olma imkanı tanınacak.