4.042 gösterim
41,24 viral puan

Dünya Koah Günü’nde uzmanlardan önemli uyarı!

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Gürkan, KOAH hastalarının bu hastalıktan kurtulmak için sigarayı mutlaka bırakması gerektiğini söyledi. !
ihabotihabot 19.11.2014 saat 09:55
  1. Bursa Özel Hastanesi Doktorlarından Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzmanı Uzm. Dr. Fulya Gürkan, KOAH’ın kronik obstrüktif akciğer hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olduğunu belirterek, “KOAH dediğimiz zaman öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri olan hastaları anlıyoruz. KOAH genelde sigara içen kişilerde oluşuyor. Sigara içen kişilerde öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikayetler oluşuyor. Sigara dışında sigara dumanına maruz kalmak, tütün, nargile, puro kullanımı, tezekte odun yakılması, kimyasal gaz, dumanlı yerlerde çalışmak da KOAH’a neden olabiliyor. Ayrıca hareketsizlik, fiziksel aktivitelerin azalması da KOAH için bir risk faktörü oluşturuyor” dedi.

    KOAH TEDAVİ EDİLEBİLİR
    Her yıl kasım ayının üçüncü çarşambası Dünya KOAH Günü olarak kutlandığını hatırlatan Gürkan, “Çünkü, KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık KOAH’ın en önemli tedavisi sigaranın bırakılmasıdır. Sigaranın mutlaka bırakılması gerekiyor. Sigarayı bırakamıyorsak, sigarayı bırakma merkezlerine mutlaka başvurulması gerekiyor” diye konuştu.

    KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
    KOAH’ın teşhisinin nefes ölçüm testi ve solunum ölçüm testi ile konulduğunu dile getiren Gürkan, “Eğer 40 yaşın üzerinde bir kişi sigara kullanıyorsa, öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri varsa mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor. göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılan test ve ölçümlerde, nefes darlığının derecesi, nefes darlığının akciğer hastalıklarına mı yoksa akciğer hastalığı dışında mı olduğu tespit ediliyor ve tedavi başlıyor” şeklinde konuştu.

    KOAH HASTALARINA SPOR SALONLARI YASAK
    KOAH hastası olan kişinin sigarayı mutlaka bırakması gerektiğinin altını çizen Fulya Gürkan, “KOAH hastalığı olan kişi, sigarayı bırakması, göğüs hastalıkları uzmanına muayene olması, grip ve zatürre aşılarını yaptırması ve fiziksel tedavilerin yapılması KOAH’ın tedavisinde yer almaktadır. KOAH hastalarının spor salonlarına gitmesi önerilmiyor. Bunun yerine günde yaklaşık 30 dakika, haftada en az 5 gün yürüyüşün açık havada yapılması da yeterli sayılıyor” dedi.

    MESUT DEMİR-BERKTUĞ ÖNCÜ
    BURSA
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 2 gösterim

  • Toplam Viral: 13 gösterim
  • Toplam Seed: 98 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.931 gösterim
  • Viral Puan: 41,24