Yap-İşlet-Devret Modeli
Dünyada ve ülkemizde çokça kullanılan Yap-İşlet-Devret modelinin, kullanım nedeni, faydaları ve sıkça kullanıldığı yerleri açıklayan bir `haber` içeriği.
Yap işlet devret modeli kısaca YİD olarak adlandırılır. Bu model ile bir kamu projesi yüklenici firma tarafından hayata geçirilir ve yüklenici belirtilen süreyle bu işletmeyi işletir ve gereken kazancı elde ettikten sonra işletmeyi tamamen devlete devretmesi yöntemidir.
Devlet, vatandaşlarına eğitim adalet güvenlik, ulaştırma, sağlık gibi çeşitli hizmetler sunar. Bu hizmetlerin bir kısmını doğrudan kendisi yerine getirirken bir kısmını özel sektör eliyle gerçekleştirir. Hizmet açısından daha hızlı gerçekleşen bu yatırımlar Kamu Özel İş Birliği kapsamına girer.
Avantajları Nelerdir?
Yatırımları gerçekleştirmenin ilgili ülkelerde altyapının gelişmesinde ve desteklenmesinde doğrudan veya dolaylı yararları olacağı gibi ekonominin geneline de olumlu katkı yapacağı söz konusudur. Teknoloji transferi, pazarlama ve ihracat stratejilerinin öğrenilmesi, sermaye birikimi, yönetim ve organizasyon becerisi gibi getiriler ülkelerin gelişimine katkı sağlamaktadır.
Birçok Ülkede Uygulanıyor
1980’lerin başından bu yana, Kamu Özel Sektör İşbirliği modeli; başta Almanya Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Filipinler, Fransa Güney Kore, Japonya Kanada Kolombiya, Rusya ve Türkiye olmak üzere, dünya genelinde önemli altyapı projeleri için artarak uygulanmaya devam etmektedir.
Türkiye ve Dünya’dan örnekler
https://www.eib.org/attac...market_update_2011_en.pdf
Linkteki sitede projelerin finanse edilme şekillerini, lokasyonlarını rahatlıkla bulabilirsiniz.