İnternette Gezinirken Herkese Lazım Olacak Bilgiler

Bu yazıda yararlı kaynakları ve bilgisayar güvenliği hakkında herkese lazım olacak bilgiler bulunuyor. Bu önerilerden bildiğiniz durumlar olabilir illaki ama eminin size katacağı birşeyler vardır. İlk yazım umarım faydalı olur. Maddeler halinde yazarak okumayı kolaylaştırmaya çalıştım.

Restarge

1 - En önemli madde ilk sırada olsun istedim, bir antivirüs ve ya internet security yazılımı kullanın. Bana bişey olmaz ben kendim antivirüsüm, delikanlı adam antivirüs kullanmaz gibi zırvalıklar yapmayın.
Günde 200 binin üzerinde zararlı yazılım üretiliyor. Amaçları artık CD-ROM'u açıp kapatmak değil, paranızı ve dosyalarınızı çalmak (bkz. Cryptolocker). Zaten kullanıyorsanız da güncel tutun.
Şimdi soracaksınız hangisini kullanalım o zaman diye?
Virüs yaklaşırken ötecek proactive çözümler kullanın. (bkz. Comodo Antivirüs - Ücretsiz)

2- Crack, warez ve keygen gibi yasa dışı programlardan uzak durun. Bu tarz programlar genellikle sisteminize zararlı yazılımlar taşırlar. Ücretsiz alternatifler üzerine durun. Microsoft Office yerine LibreOffice kullanın. IDM yerine EagleGet kullanın.

3- Kullandığınız yazılımların en güncel sürümlerini kullandığınızdan emin olun. Otomatik güncelleme seçenekleri varsa aktif hale getirin. Çünkü siber saldrıganların en çok kullandığı yöntemlerden biri eski sürüm yazılımlardaki zafiyetleri kullanarak istismar etmektir.

4- Tarayıcınızda bir reklam engelleyici kesinlikle kullanın! İnternette gezinmenin daha zevkli olduğunu kesinlikle hissedeceksiniz. Size tavsiyem 'uBlock Origin' eklentisini kullanın, Türkçe sitelerde reklam engelleme filtreside mevcuttur. Kullandığınız tarayıcının adıyla Google'da aratırsanız ulaşabilirsiniz. (uBlock Origin Firefox - uBlock Origin Chrome gibi)

5- Bilgisayarınıza virüs bulaşmış durumdaysa Zemana Anti-Malware yazılımını Google'dan aratıp bulun. Ücretsiz kullanım imkanı sağlamaktadır. Bilgisayarınızı hemen hemen tüm tehditlerden rahatlıkla temizler, tavsiye ettiğim yazılımdır. Uluslararası arenada boy gösteren başarılı bir Türk şirketidir aynı zamanda *

6- Tanımadığınız kişilerden ve kurumlardan gelen e-postaları ve eklerini indirmeden açmadan silin! Cryptolocker saldırıları bu şekilde yapılıyor. Sanki Turkcell'den ve ya PTT'den e-posta gelmiş gibi görünüyor ve ekteki dosyayı açmanız isteniyor. Aslında bu dosyalar .pdf ve ya word dosyaları değiller, uzantılarını kontrol edin. En iyisi siz açmadan silin.

7- Ivır zıvır işleriniz için ikinci bir e-posta hesabı kullanın, bu sayede istenmeyen birçok reklam mailinden kurtulabilirsiniz.

8- Güçlü parolalar kullanın. Kullandığınız parola, köpeğinizin adı ve ya doğum tarihiniz tuttuğunuz takım olmasın! En az 8 karakterli ve içinde küçük-büyük harfler rakamlar ve !, ?, #, $, &, * gibi sembollerde kullanın. Bu şekilde parolanızın tahmin edilme olasılığı sıfıra inecektir. Her sosyal mecrada aynı parolayı kullanmayın! Bir hesabınızı çalan diğer sosyal hesaplar içinde aynı şifreleri kesinlikle deneyecektir.

9- İnternette gerçek bilgilerinizi ve kişisel verilerinizi (adınızı, adresinizi, telefon numaranızı vb.) tanımadığınız kişilerle ve güvenilir olmayan web sitelerinde herkese açık bir biçimde asla ve asla paylaşmayın! Cep telefonunuz, TC kimlik numaranızı her ortamda olduğu gibi sanal ortamlarda da paylaşmamaya dikkat edin. TC kimlik numaranızı kullanarak sizin adınıza finansal sorunlar çıkarabilirler, telefon numaranızı reklam (spam) gönderen şirketlere satabilirler. Bu şekilde telefonunuz istenmeyen (spam) mesajlarla dolar taşar.

10- Önemli dosyalarınızı bilgisayarınızın dışında bir belleğe düzenli olarak yedekleyin. Olası veri kayıplarının bu şekilde önüne geçebilirsiniz.

11- Alışveriş yaptığınız internet sitelerinde ödeme sayfasında tarayıcınızın URL çubuğunda "https" olmasına dikkat edin. Yeşil kilit işareti olarak görünecektir. E-posta ile kredi kartı bilgilerinizi tanımadığınız hatta tanıdığınız kişilerle bile internet üzerinden asla paylaşmayın! Unutmayın hiç bir kurum veya kuruluş mail yoluyla sizden kişisel bilgilerinizi istemez.

12- İnternette “İndirim” yazan her şeye inanmayın. İyi bir ürün uygun bir fiyata alınabilir. Ancak çok uçuk fiyatlar sunuluyorsa asla inanmayın. Sonra telefon kutusundan hıyar çıkabilir!

Umarım herkese faydalı olmuştur. Merak ettiğiniz şeyler ve ya takıldığınız yerlerde sorularınız varsa yorum yapın bende bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım.

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler