Fatma Şahin BM’de Suriyelilerin sorunlarını anlattı!

`Gaziantep` Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, uluslararası kuruluş ve temsilcilere yardım çağrısında bulundu.!

ihabot

Şahin, İsviçre’nin Cenevre kentinde, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) üyesi devletlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen “Pekin+20 Bölgesel Değerlendirme” toplantısında “Mevcut Demografik Eğilim ve Ekonomik Durum İçerisinde Kadın ve Ekonomi” konularının ele alındığı toplantıya katıldı.
BM toplantısında,“Savaş Mağduru Kadınlar” ve “Suriyeli Kadın Sığınmacılar” konulu sunum yapan Şahin, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sorun ve sıkıntılarını anlattı. Şahin, BM toplantısında şöyle konuştu:
“Suriye’deki iç savaşın üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Özellikle Suriye halkı bu topraklar üzerinde yaşasın diye mücadele edildi. Bunlar olaylar yaşanmasın diye yapılması gereken reformlarla büyük bir gayret gösterilmesine rağmen işte şuanda görmüş olduğumuz manzara ortaya çıktı. Biz 4 yıldan bu yana Suriyeli kardeşlerimiz ile birlikte yaşıyoruz. Bunlar bizim komşumuz akrabamız. Bizim inancımıza göre, medeniyetimize göre ‘komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.’ Komşularımızın yanında olmamız bizim medeniyetimizin gereği. 200 bin kişi hayatını kaybetti. 6 milyon kişi yerinden yurdundan oldu. 3 milyon kişi başka ülkelere yerleşmek zorunda kaldı. 1,5 milyon kişi Türkiye’ye yerleşti. Bir şey düşünün ki Cenevre’nin iki katı nüfusu bir gecede sınırlarınıza geliyor. Muhtaçlar, açlar açıktalar, bir kişi ölmesin diye çalıştık. Kürt, Acem dili, dini, cinsiyeti ne olursa olsun, kim olursa olsun insanlık ölmesin diye çalıştık.”

“1 MİLYON 500 BİN SURİYELİ’NİN 300 BİNİ GAZİANTEP’TE”
Türkiye’de yaşayan 1 milyon 500 bin Suriyeli nüfustan, 300 bininin Gaziantep’te yaşadığına dikkati çeken Şahin, yaklaşık 30 bininin kamplarda, geri kalan 270 binin ise şehir merkezinde yaşadığını belirtti.
Suriyeli nüfusunun Gaziantep’te artmasıyla alt yapı, kanalizasyon, konut, su, yol gibi ihtiyaçları doğurduğunu vurgulayan Şahin, “Önce insanların en temel yaşam hakları ve temel haklarını bulmak durumundasınız. Ancak bu süreç uzadığı zaman eğitim konusu da işin içine giriyor” dedi.
Kentte yaşayan 300 bin mültecinin 60 bininin eğitim çağında olduğunu, pasaport ile gelenleri Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullara yerleştirdiklerine işaret eden Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 20 bin öğrencinin eğitim masraflarını karşıladıklarının kaydetti.
Çocukların eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Biz bunları eğitim hayatının içine alamazsak, çocuk gelinler gibi cehaletlerle karşılaşırız. Özellikle kız çocuklarının eğitim hayatına kazandırılması için çalışmalara yapıyoruz” diye konuştu.

“SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZİ HAYATIN İÇİNDE TUTMALIYIZ”
Sağlık ile ilgili özellikle savaştan kaçarak gelen insanların rehabilite edilmesi ve gece uyuyamayan çocukların sağlık durumlarının korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yaşanan bireysel birkaç olaylara karşı algı oluşturmak yerine bunları tolere etmeye çalışıyoruz. Bir yandan 300 bin Suriyeliye yerel yönetimler olarak hayatın içinde tutmaya çalışırken diğer yandan bunlara gelebilecek menfi olayları kontrol etmeye çalışıyoruz, bir yandan da 2 milyona yaklaşan kentimizin nüfusunu idare etmeye çalışıyoruz. Şuan kısa vadede bir çözüm gözükmediğinden dolayı, bugün bu salonda bulunanlar, bütün katılımcılar, dünyaya bu insanların durumlarını ve seslerini duyurması gerekiyor. Dünyanın huzur ve barışı, Ortadoğu’nun barışı ve huzurundan geçiyor. Onun için biz altının, petrolün, doğalgazın artışının hesabını yapmıyoruz. Biz çocuklarımızın huzurunu ve barışının hesabını yapıyoruz.”

ULUSLARARASI CAMİAYA DESTEK ÇAĞRISI
İnsanı değerlerin öne çıktığı, dili, dini, mezhebi ne olursa olsun ayırt etmeden dünyadaki yaşamının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, Suriye’de barış ve huzur ortamının sağlanması için Suriye’nin Suriyeliler tarafından yönetilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Toplantıdaki katılımcılara seslenen Şahin, şunları kaydetti:

“Bir an önce bu yaşanan, dramın dindirilmesi özellikle bu çatı altında bulanan insanlara büyük görevler düştüğünü düşünüyorum. Bugüne kadar 4 milyon dolar harcayan bir ülkeyiz. Bütün gücümüzle alandayız, ama bizim de belirli bir gücümüz var. Bunun için uluslararası toplumların el ele vermesi gerekiyor. Uluslararası hukukun ve toplumların çok daha duyarlı olması gerekiyor. Sadece bunu Türkiye’den beklememek gerekiyor. Ben bugün buraya katılan tüm katılımcılarımıza ve bize destek verenlere çok teşekkür ediyorum ve bu dramı yerinde görmek için insanları ülkeme ve kentime davet ediyorum.”
Toplantıda Türkiye BM Mültecilerinden sorumlu iyi niyet elçisi sanatçı Muazzez Ersoy da bir konuşma yaptı.

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler