Enerji alanında uzman bir merkez kurmak üniversitemiz ile ilgili hayallerimden biriydi. Bu modeli 2007 yılında MIT Üniversitesi Danışma Kurulu’na davet edildiğimde görmüştüm. Üniversite ve sanayi
iş birliğinin en güzel örneklerinden biriydi. Hatta merkezin başkanı olan Prof. Ernest Moniz, daha sonra Barack Obama döneminde Enerji Bakanlığı görevinde bulundu.
Sevgili Fatih Birol Hoca’mızın da destekleriyle 10 yıl önce dünyada bu alandaki sayılı merkezlerden birini Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’ni (IICEC) kurduk. Burayı da tam bir akıl üretme merkezi olarak tasarladık. Bu merkezimizin yayınladığı rapor da bir yandan sektörün röntgenini çekerken, aynı zamanda 2040 yılına kadar uzanan bir döneme ışık tutuyor. Bağımsız ve objektif bir üniversite çalışması olması sebebiyle bunu çok önemsiyorum. IICEC Türkiye’de bir ilktir. Önemli enerji oyuncularının üye olarak katıldığı bir merkezdir. IICEC’in ismi bile başlı başına önemli bir anlam taşır. Enerji ile birlikte iklim değişikliğine bu merkezimizin isminde vurgu yapmak vizyonumuzun en somut göstergesidir. Artık dünyanın hiçbir yerinde kamunun, özel sektörün ya da üniversitelerin tek başlarına başarılı olması mümkün değil. Bu üç unsuru ortak bir amaç ve vizyonla buluşturduğunuz noktada başarı da kendiliğinden geliyor. Bu yüzden de ben buna “Başarı Üçgeni” diyorum.