Teknoloji devi
Apple geçen yıl 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan California eyaletinde bir
sağlık hizmeti veren binaya gerçekleşen saldırının zanlısı Syed Farook'a ait olan iPhone 5C cep telefonunun şifresinin kırılarak bilgilere ulaşılması talebini kişisel bilgilerin gizliliği sebebiyle geri çevirmişti. Bu durum sonrasında diğer
teknoloji şirketlerinde
Apple CEO'su Tim Cook'a destek geldi,
Facebook Twitter ve Google gibi şirketler de yaptıkları açıklamalar ile Apple'ın arkasında olduklarını duyurdular.
California'da bir
mahkeme yargıcı Apple'ın telefonun güvenlik kodunun kırılması için FBI’ya yardım etmesi kararını vermesinden sonra olay daha da büyüdü.
Apple CEO’su yaptığı açıklamada, "ABD hükümeti Apple’dan, müşterilerin güvenliğini tehdit eden emsalsiz bir adım atmasını talep etmiştir." ifadesini kullandı.
Cook kararın, sadece bu davayla ile sınırlı kalmayacağına dikkat çekerek ve bunu "maymuncuk anahtarına" benzetti. Müşterilerinin kendilerinden şahsi bilgilerin korunması için azami titizlik göstermemelerini talep ettiklerini hatırlatarak, FBI'ın 1789 yılından kalma bir yasadan yararlanarak yetkilerini beklenmedik şekilde genişletmeyi istediğini belirtti.
Twitter'in CEO'su Jack Dorsey twitterden yaptığı açıklamada bizlere öncülük eden Apple'ın ve Tim Cook'un yanındayız mesajı yayınladı.
Google CEO'su Sundar Pichai, şirketlerin güvenlik duvarlarını açmasını için zorlamak "kullancıların gizliliği"ni ihlal edebileceğini belirterek destekte bulundu. Pichai, bu durumun “emsali olmayacak kadar rahatsızlık verici” olduğunu söyledi.
Internet Association CEO’su Michael Beckerman, devletin güvenlik standartını zayıflatacak tekliflerde bulunmaması gerektiğini söyledi. Beckerman, Amerikalıların bu konuda endişelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
ABD hükümeti yasal bir düzenleme ile Apple'ın bilgileri vermesini zorunlu bir hale getirebilir. Ancak Tim Cook bütün durumlar karşısında direneceklerini belirtti.