3.373 gösterim
44,97 viral puan

Bu kitabı okumadan sözleşme imzalamayın!

Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak’ın sözleşmelere dair yanlış bilinenleri düzeltecek Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Rehberi adlı eseri, günlük yaşantının ayrılmaz bir parçası olan sözleşmeleri daha anlaşılır hale getiriyor.!
ihabotihabot 18.11.2014 saat 10:03
  1. Günümüzde ekonomik ilişkilerin karmaşık hale gelmesiyle sözleşmelerin de basitliğini kaybetmesi sonucundan hareketle İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak tarafından kaleme alınan Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Rehberi, sözleşme okuryazarlığını herkes için mümkün hale getirmeyi hedefliyor. Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Rehberi cezai şart, faiz, fesih, vergi ve masraflar, gizlilik, yetkili mahkemenin belirlenmesi, mücbir sebep, gibi sözleşme uygulamalarının temel konularını, hukukçu olmayanların da anlayabileceği basit bir dille ele alınıyor. Özellikle tüketici hukukunun önem kazandığı modern hukuk çağında sadece hukukçuların değil, tüm insanların bu konuda temel bilgilere sahip olması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Fırından ekmek almaktan tutun, dolmuşta yolculuk yapmaya kadar günlük hayatımızın pek çok aşamasında sözleşmeler yer alıyor. İnsanların gündelik yaşamda bireysel haklarını koruyabilmeleri için sözleşmeler hakkında temel bir bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Temel bilgileri aktarmak gibi bir amacı olan bu kitap sadece hukukçular için değil, herkes için özel bir tasarımla hazırlandı. Bu anlamda hukuk öğretimini oluşturan yazılı kaynaklar bakımından da bir deneme niteliğinde. Kitabın görsel tasarımı ve içeriğini anlaşılır kılmak için yapılan çalışmalar da okuyucudan yoğun ilgi gördü” diye konuştu.

    SÖZLEŞME HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
    Sözleşmenin taraflarını doğru belirlemenin çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak, sözleşme hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle sıraladı: “Öncelikle, yolunda gitmeyen bir durum olduğunda yani borç yerine getirilmediğinde ‘Kime karşı talepte bulunacağız?’ ve ‘Yeri geldiğinde kime dava açacağız?’ sorularına sözleşmenin doğru yanıt vermesi gerekir. Bu sebeple, sözleşmenin taraflarını sözleşmeye doğru şekilde yazmak çok önemli. Türkiye’de bu işin eğitim boyutu eksik kaldığı için, bırakın sıradan vatandaşı, büyük şirketlerin sözleşmelerinde bile tarafların belirlenmesi aşamasında hatalar yapıldığını görebiliyoruz. Şirketin unvanının doğru yazılmaması ya da şirketin bir departmanının sözleşmenin tarafı olarak yazılması gibi temel hatalara sıkça rastlıyoruz. Ayrıca, imza aşamasında yapılan çok basit bazı ihmaller ileride büyük sorunlara sebep olabiliyor. Örneğin, karşı taraf bir gerçek kişiyse T.C. kimlik numarası ve adreslerinin sözleşmede yer alması, kimlik fotokopilerinin sözleşmeye eklenmesi çok ihmal edilen bir uygulama. Karşı taraf limited ya da anonim şirket gibi bir tüzel kişiyse, sözleşmeyi imzalayan kişinin o tüzel kişiyi temsile ve bu tür bir işlemi yapmaya yetkili olduğuna ilişkin imza sirkülerinin sözleşmeye eklenmesi, ayrıca, şirkete ilişkin vergi numarası ve adres gibi bilgilerin sözleşmede açık biçimde yer alması oldukça önemli.”

    BASİT ÖNLEMLER ZARARI ENGELLİYOR
    Sözleşme imzalamadan önce alınan basit önlemlerle telafisi güç ekonomik zararların önlenebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Umut Yeniocak, “Örneğin, Ülkemizde imza kültürü yerleşik olmadığı için düz bir çizginin bile imza olarak atıldığını görüyoruz. Bu da, bir dava sırasında imzanın inkâr edilmesi halinde büyük sorunlara sebep olabiliyor. Bu nedenle, sözleşme tarafının sözleşmeyi imzalamadan önce ismini ve o günün tarihini kendi el yazısıyla sözleşmenin altına eklemesini istemek muhtemel birçok sorunu gidermenize yardımcı olabilir. İleride bir imza inkârıyla karşılaşmamız halinde, sözleşmede inkâr eden kişiye ait yazı ve rakam karakteri yoluyla karşı tarafın bu imzayı attığını tespit etmek çok daha kolay olabilecektir. Bu tür basit önlemleri almak ileride telafisi çok güç ekonomik zararları önlemek bakımından önemli” ifadelerini kullandı.
  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Facebook: 1 gösterim

  • Toplam Viral: 13 gösterim
  • Toplam Seed: 75 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.285 gösterim
  • Viral Puan: 44,97