3.937 gösterim
37,50 viral puan

Palandöken: "Çıraklık ve kalfalık sistemine dönülmeli"!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son zamanda artan kazalarında Ahilik geleneğinden örnek alınması çıraklık ve kalfalık sistemine geri dönülmesi gerektiğini söyledi.!
ihabotihabot 15.11.2014 saat 16:41
  1. Palandöken, “Son 22 yıldır yaşanan kazalarından artık toplum olarak ders almamız gerekir. Özellikle son dönemde artan kazaları bize Ahilikten kopmamamız gerektiğini göstermiştir. Yeni kazalar ve yeni can kayıpları yaşamak istemiyorsak 800 yılı aşkındır uygulanan ve başarı ile yürütülen Ahilik geleneğinin yine tüm işyerlerinde uygulamaya konulması çalışanların, işverenlerin ve ülkemizin faydasına olacaktır” dedi.

    İş kazalarının asıl nedeninin ustalık ve çıraklık sistemine uyulmaması olduğunun altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ahilik geleneğinde çıraklık ve kalfalık sistemi vardır. Bu sistemde çırak ve kalfaya ustası tarafından mesleği en iyi şekilde öğretilir. Her zaman doğru olunması, yapılan işte en kaliteli malzemenin kullanılması ve en iyi işçiliğin yapılması öğretilir. Bununla birlikte mesleği öğrenen çırak ve kalfanın güvenliği ve sağlığı hep ön plandadır. Çırak ve kalfa usta olmak için uygulamalı sınava tabi tutulur. Heyet, yapılan işi ve ürünü en ince noktasına inceledikten sonra çırağın kalfa, kalfanın usta olmasına izin verir. Tabi bu izni verirken de ustasının kefaletini alır. Yani her işte geçmişte olduğu gibi eğitim ön planda olmalıdır” diye konuştu.

    Eğitimden uzaklaşıldıkça kazalarının artış gösterdiğini anlatan Palandöken, “2014’ün ilk sekiz ayında bin 270 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerin 325’i maden, 227’si inşaat, 162’si tarım ve 92’si taşımacılık kolunda çalışıyordu. Bu rakamlar maalesef Türkiye’nin Avrupa’da kazaları ve işçi ölümlerinde 1. sıradaki yerini korumasına neden oluyor. Türkiye’de ölümle sonuçlanan kazası oranları ‘100 binde 20,5’ iken bu oran Norveç İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerde ‘100 binde 2’ oranının altında. Tabi bunlar resmi kayıtlara yansıyan rakamlar. En fazla ölüm ise 2011 yılında yaşanmış ve tam bin 700 kişi hayatını kaybetmiş. Bu tür kazaların olmaması, yeni acıların yaşanmaması için her sektörde ahilik kültür ve geleneğinin uygulanması, her türlü tedbirin alınması gerekir” şeklinde konuştu.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var
  • Facebook: 4 gösterim

  • Toplam Viral: 18 gösterim
  • Toplam Seed: 105 gösterim
  • Toplam Direkt: 3.814 gösterim
  • Viral Puan: 37,50