Gündüzbeyli vatandaşlar, “Bu zam kararı geri alınmadığı takdirde mahallemiz sınırlarında bulunan Pınarbaşı’ndaki içme suyu tesisine yürüyüş yaparak suyu keseceğiz” dedi.Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Kurulu’nda içme suyu ile ilgili alınan “Üç bölge tarifesi” ve “zam kararı” Gündüzbey Muhtarı Mehmet Balta ve Gündüzbeyli vatandaşları çileden çıkardı. Balta, “Hem suyun gözünde bulunacaksınız, hem de Malatya’nın ve bölgenin en pahalı suyunu içip kullanacaksınız. Gündüzbey hangi ölçülere göre en pahalı tarife kapsamına alındı? Daha önce tonunu 80 kuruştan kullandığımız suyu şimdi 5 liradan tüketeceğiz. Bu haksızlığı kabul etmemiz mümkün değildir” şeklinde konuşan vatandaşlar, “Malatya’nın içme suyu bizim topraklarımızdan çıkmaktadır. Zaten daha önce su bizim köyün tasarrufunda olup, 1954 yılında bir oldubittiye getirilerek elimizden alındı. Yapılan anlaşmaya göre, sulama ve içme suyu köyümüze ücretsiz verilecekti.
Hadi ondan vazgeçtik, şimdi en ucuz tarife bize uygulanması gerekirken en pahalı tarife uygulanmaktadır” dedi.
Gündüzbey Mahalle Muhtar Mehmet Balta da şunları söyledi:
“Malatya Büyükşehir olduktan sonra kasabamız mahalle statüsüne dönüştürüldü. Büyükşehir olduk diye sevinir ve daha güzel hizmetler beklerken suya gelen yüksek zam ile adeta şoke olduk. Şimdi
biz Gündüzbeyliler patlamaya hazır bir volkan gibiyiz. Barut fıçısı haline dönüştük. Bu uygulamayı yapan Büyükşehir’e çok kızgınız. Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve ekibine sesleniyoruz. Bir an evvel bu haksız uygulamayı durdurun. En azından suyun topraklarımızdan çıkmasının hatırına bizi 3. Bölge tarifesine alın. Yoksa büyük çaplı eylemlere hazırlanacak, sesimizi öyle duyuracağız. Bütün Gündüzbeyliler pek yakında sokağa çıkıp bize bu zulmü reva gören Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ve MASKİ’yi telin edeceğiz.”
Muhtar Mehmet Balta ve mahalle halkı, mahallede bulunan 15’e yakın çeşmenin suyunun da kesildiğini belirterek, “Bu
sokak çeşmelerinde yaşlılarımız ve misafirlerimiz abdest alıp, gezmek için gelenler ellerini yüzlerini yıkıyordu. Şimdi çeşmelerimiz de susuz kaldı. Suyumuza yüzde 300 zam geldi. Daha önce 4 otobüsümüz bulunurken şimdi 2 büyük bir küçük
otobüs çalışıyor. Bu da ihtiyaca cevap vermiyor. Resmi kurumlarda çalışan memurlar bilhassa sabah ve akşam çok sıkıntı çekiyor. Kaldırımlarımız perişan halde, Gündüzbey-Konak yolu çamur içinde. Halen Osmanlı
mimari yapılarımızdan 50’ye yakın
eski yapılacak evlerimiz bulunmaktadır. Ne olacak bizim bu Gündüzbey’in hali?” diye sordular.
1990’lı yıllarda benzer bir olayın olduğunu hatırlatan Gündüzbeyliler, “O dönem halk galeyana gelmiş, yollara dökülmüş ve hakkımızı savunmuştuk. Bizi o duruma getirmesinler” şeklinde konuştular.
Vatandaşlar, “İşsizlik diz boyu. Köyümüzde gençlerin yüzde 80’ni işsiz durumda. 3 bin 200 nüfuslu kasabamızda 6 kahvehane bulunmaktadır. Halkımızın belli başlı geçim kaynağı yok. Halkımız genelde memur ve emekli maaşı ile geçiniyor. Memurlara verilen zam yüzde 5, suyumuza yapılan zam yüzde 300. Bu vicdana sığar mı? Zaten dışarıdan büyük ölçüde göç aldık. Yerli nüfus azaldı. Gündüzbey’in doğal güzelliği şehir zenginlerinin işine yarıyor, geçim derdinden halk bahçesini satmaktadır” diye dert yakındılar.
Bu arada, Gündüzbey’deki işyeri sahipleri de su zammına ve Gündüzbey’e yapılan haksızlığa karşı, içme suyu kullanmama kararı alacaklarını, bu durumdan doğacak
sağlık sorunlarından zammı yapan Belediye yetkililerin sorumluğu olacağını vurguladı.
Öte yandan, konudan haberdar edilen Milletvekili Öznur Çalık ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Gündüzbeyliler’in öfkesini ve kızlığını anlıyoruz. En kısa zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile görüşüp bu şikayetleri kendisine ileteceğiz. Gündüzbeyliler’e yapılan bu haksızlığın düzeltileceğine inanıyoruz” dediler.
Bilindiği üzere geçen ay Büyükşehir Belediye
Meclis toplantısından sonra MASKİ Genel Kurulu yapılmış ve içme suyu fiyatlarında güncellemeyle ilgili tek maddelik gündemle yapılan genel kurul, ilgili komisyon tarafından yapılan ve su fiyatlarında kısmi artışlar içeren güncellemeyi oy çokluğu ile kabul etmişti. Yapılan son güncellemeyle beş yılda içme suyu fiyatlarındaki artış, bazı tarifelerde yüzde 300’ü bulmuştu.
Aralarında Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe merkezleri ile Gündüzbey, Yakınca, Bostanbaşı, Topsöğüt, Orduzu ve Hanımın Çiftliği Mahallelerinin bulunduğu 1. Bölgede; İçme suyu meskenler için 0-15 metreküp arası tonu 2.28 TL, 16-30 metreküp arası tonu 2.63 TL, 31 metreküp ve üstü için tonu 2.91 TL olması kararlaştırıldı. Suyun tonu resmi daireler için 6.67 TL, ticarethaneler için 6.32 TL, fabrikalar için 12.64 TL, inşaatlar için 3.24 TL olarak belirlenmişti.