UNESCO’nun
Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 2 bin 206 metre yükseklikteki devasa
heykeller ile dünyanın önemli tarihi mekanlarından birisi olan Nemrut Dağı’na
ulaşım daha da kolaylaştı.
Nemrut Dağı’na Karadut istikametinden giden yola alternatif olarak ikinci bir yol olan Kral Yolu’nun ihalesi yapıldı. 2013 yılında ihalesi yapılan yolda yol genişletme ve yapım çalışmaları hızla devam ediyor. 2015 yılının Haziran ayına yetiştirilmesi planlanan yol
turizm sezonuna yetiştirilecek.
Kral Antiochos’un kullandığı Kral Yolu tamamlandığında
Adıyaman şehir merkezinde Nemrut Dağı’na Karakuş, Cendere, Yenikale, Arsemia, Damlacık üzerinden 104 kilometre olan yol 71 kilometreye düşecek.
Daha önce dar ve eğimi yüzde 25 olan Kral Yolu genişletilerek eğimi yüzde 10-13 seviyelerine düşürüldü. Bundan sonra Nemrut Dağı’na sadece minibüslerde değil, otobüslerle de çıkmak mümkün olacak.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, yapımı devam eden yolda incelemelerde bulunarak, yetkili firma sorumlusundan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kahta Kaymakamı Dede
Musa Baştürk, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kenan Doğan ile birlikte yolda incelemede bulunan Vali Mahmut Demirtaş gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Vali Mahmut Demirtaş, Kral Antiochos’un kullandığı yolun 2013 yılında ihale edildiğini ve 2015 yılının Haziran ayına yetiştirileceğini kaydetti.
Vali Demirtaş, yapılan bu yol ile Nemrut Dağı’na çıkmanın daha kolay ve daha kısa
zaman alacağını vurgulayarak şunları söyledi:
“Daha önce Kommagene Kralı Antiochos’un kullandığı bu yolu ihale ederek, çalışmalara başladık. Yerli ve yabancı turistler Nemrut’u ziyaret etmek istediklerinde sırasıyla Karakuş, Cendere Köprüsü, Yeni Kale, Şeytan Köprüsü ve Arsemia’ya geldikten sonra tekrar 45 kilometre tekrar geri dönüp Narince üzerinden Nemrut’a çıkıyorlardı. Çok uzun olan bu mesafeyi kısaltmak için 10 buçuk kilometre yolun yapımına başladık. 2013 yılında ihalesini yaptığımız yol kısmet olursa 2015 yılının altıncı ayında bitirilecek. Hem mesafeyi kısalttık, hem de çok rahat bir şekilde eğimleri düşürerek otobüslerin, araçların, çok rahat bir şekilde Nemrut’a çıkmalarını sağlıyoruz. Daha önceden dar ve eğimleri yüzde 20-25 civarında olan bu yolda eğimi yüzde 13’lere düşürdük. Yani otobüsler gelip biletini aldıktan sonra Nemrut’a çok rahat bir şekilde gidip gelebilecekler. Şimdiye kadar maalesef otobüslerle gelen ve yukarı çıkamayan otobüslere şahit olduk. Bundan sonra bunların yaşanmaması için
biz bu eğimi yüzde 25’lerden yüzde 10’lara, yüzde 13’lere düşürdük. İnşallah memleketimiz için hayırlı olsun. 45 kilometre olan yol 10 buçuk kilometreye düştü. Bu yolun yapılmasıyla birlikte Nemrut Dağı, Adıyaman’a 33 kilometre kısaldı.”