Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye temalı bir konferans düzenledi. Konferansta açıklamalarda bulunan Moody's Analisti Alpona Banerji, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Banerji, Türkiye'nin kredi notunda kısa vadede yukarı bir değişiklik olmayacağını söyledi.
Banerji, Türkiye'nin kırılganlığının Türk ekonomisinin mali ve
ekonomi alanındaki güçlü konumuna rağmen benzer kredi notuna sahip ülkelere göre yüksek olduğunu belirtti. Banerji, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişinin cari açığın yüzde 28'i düzeyine indiğini belirterek cari açığın finansman kalitesinde bozulma olduğunu söyledi.
Tasarrufların düşük olmasının cari açıktaki bozulmayı artırdığı vurgulayan Moody's analisti, dış borçlanmada artış eğiliminin devam etmesinin beklendiği ve dış borçların kısa vadeli yapısının riske neden olduğunu belirtti.
Banerji, kısa vadede Türkiye'nin kredi notunda bir artışın söz konusu olamayacağı belirterek, "Dış dengesizlikler büyük kalmaya devam ettiği ve Türkiye dış finansman ve ödemeler dengesi baskılarına maruz kaldığı sürece kredi notunda kısa vadede yukarı yönlü bir hareket olası değil" dedi.
Moody's analisti Banerji, "Görünümün yükselmesi için iç ve dış politik gerilim ve dış dengedeki baskılar azalmalı" dedi. Banerji, Kamu finansmanında ve iç-dış dengede bozulmanın hızlanmasının notu aşağı çekeceğini belirtti.
Türkiye'nin Fed
para politikasındaki normalleşmeye karşı kırılganlığının arttığını altını çizen Moody's analisti kamu borcunun azlığının ve düşük bütçe açığının Türk ekonomisinin güçlü yanları olduğunu belirtti.
Banerji ayrıca "Seçimlere kadar sürecek ekonomik politikadaki belirsizlik büyümeyi düşük tutacak" açıklamasında bulundu.