6.755 gösterim
46,27 viral puan

Yüz binler YGS'de ter döktü

Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), yapıldı. Sınavda 1 milyon 851 bin 326 aday ter döktü.
koroes 24.03.2013 saat 18:47
YGS, tüm yurtta 167 sınav merkeziyle KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 100 bin 452 sınav salonunda, 282 bin görevlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sınava, üniversitede okumak isteyen 1 milyon 851 bin 326 aday katıldı. Sınav saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü.

YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS'de adaylara 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi.

YGS sosyal bilimler testinde, ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredatla eğitim gören öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından muaf tutuldu.

Bu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine YGS'de sosyal bilimler testinde yer alan felsefe alanından 5 soru soruldu. Sosyal bilimler testinde, toplam 45 soru yer aldı.

YGS sonuçları ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) 22-29 Nisan 2013 tarihleri arasında başvurulacak. Sınav, 15-16 Haziran ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. Adaylar başvuru tarihinde girmek istediği her bir LYS için 25 lira ücret yatıracak.

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 15 Haziran'da, LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) ile LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) 16 Haziran'da,  LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) 22 Haziran'da, LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) 23 Haziran'da yapılacak.

Aileler dua etti

Sınava, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde giren adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerde okul önünde hazır bulundu.  

Sınav öncesi heyecanlı olduğu gözlenen bazı adayları aileleri sakinleştirmeye çalıştı. Dışarıda bekleyen bazı aileler de sınav boyunca dualar okudu. 

Salonlardan saat 12.00 itibarıyla çıkmaya başlayan öğrenciler, matematik ve edebiyat sorularında zorlandıklarını söyledi.  

60 yaşında sınava girdi

Kırşehir'de 60 yaşındaki Milli Eğitim Müfettişi Tarkan Kozan, ikinci üniversitesiyi okumak için YGS sınavına girdi.

Görme engelli adayın YGS heyecanı

Kocaeli'de 54 yaşındaki görme engelli Hacı Yılmaz da üniversite hayalini gerçekleştirmek amacıyla hazırlandığı YGS'ye girmek için oğlunun yardımıyla sınav merkezine geldi.

Yılmaz, Sosyoloji bölümünün çocukluktan beri hayali olduğunu dile getirerek, bu hedefine ulaşacağına inandığını kaydetti.

YGS'ye tekerlekli sandalyede girdi

Fethiye'de yaşayan 20 yaşındaki cam kemiği hastası Hamza Özkaraca ise sınava tekerlekli sandalye ile girdi.
 
Sınavın yapılacağı okul binasına arkadaşlarının yardımıyla geldiğini anlatan Özkaraca, ''Sınava çok iyi hazırlandım. Başarılı olursam bilgisayar öğretmenliği bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum. Geleceğimi garantiye almak için en azından memur olmak istiyorum'' dedi.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var

  • Toplam Viral: 18 gösterim
  • Toplam Seed: 146 gösterim
  • Toplam Direkt: 6.591 gösterim
  • Viral Puan: 46,27