2020'de E-Ticaretin İstihdama Etkisi
Pandemi döneminde herkesin çok zorlu bir süreçten geçtiğini hepimiz canlı örneklerle görüyoruz. Evet devlet teşvikleri yapıldı ama yine de bir çok esnaf veya kurum kepenkleri indirmek zorunda kaldı. Ama bir sektör için bu geçerli değil. Gelişen dijital platformlar bu pandemi döneminde tüketiciye öyle bir kolaylık sağladı ki pandemi süreci bitse bile herkes yine domatesini, pijamasını hatta pilini bile alışveriş sitelerinden sipariş edecek. Bu platformların 2020'de türk ekonomisine ve istihdamına nasıl pozitif etkiler yansıttı merak ettiniz mi? Örneğin; Trendyol. 10 yıl önce Demet Mutlu tarafından kurulan bu e-ticaret alışveriş platformunda açıklanan son verilere gore 2020'de 1,1 milyon satıcıya ulaşılmış ve 347 milyona yakın ürünün satışı gerçekleşmistir. Bu dönemde çok popüler olan bu uygulamanın bu derece bir büyüme şeklini az çok tahmin edilebiliyordu açıkcası.
Yerli üreticiye destegi de takdir edilesi. Satıcıların %98'i yerli üreticiden oluşuyor. Verilere göre %47'si üç büyük il dışında.
Yerli üreticileri global pazarlarda daha fazla yer almasını saglamak öncelikli hedeflerinden biri. İhracatın Türkiye ekonomisinin büyümesinde rolü büyük. Umarım bu hedefleri en kısa zamanda gerçekleşir ve türk satıcılarını ve ürünlerini dünya pazarlarında daha çok görebiliriz.
2019'da 9,2 milyon aktif müşteri sayısı 2020'de 19,3 milyona çıkmış. Pandemiyle birlikte artan müşteri sayısının bu süreçte tüketiciye sağladığı güven ve ulaşabilirlikten kaynaklı oldugunu tahmin edebiliyoruz. Bir çok markayı bi tıkla, ürünlerin binbir ceşidini önümüze seren ve Turkiye ekonomisine bu derece pozitif etkiyi saglayan Trendyol'u tebrik etmek gerek.