Mimar Sinan'ın Açıklanamayan Sırları
Yaşamı boyunca farklı ülkelerde `olmak` üzere 300’ün üzerinde eser bırakmış olan Mimar Sinan’ın eserlerinin büyük bir kısmı neredeyse 500 senedir hasarsız bir şekilde ayakta duruyor. Eserlerini meydana getirirken kullandığı keskin zekası, zamanın ötesinde bakış açısı ve hala açıklanamayan sırları ile adeta zamanının ötesinde bir teknolojiye sahip olduğu bilinen Mimar Sinan’ın bazı sırları ise şöyle:
En önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Külliyesi, 6 şiddetinin üzerinde meydana gelen depremlerde hiç hasar almamıştır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın Moldovya seferinde Prut Nehri üzerine 13 günde köprü inşa etmiştir.
Mihrimah Sultan Cami’ni, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah’a olan aşkını anlatmak için inşa etmiştir.
Süleymaniye Cami’ne bir sis odası inşa edilmiştir. Cami içinde yanan kandillerin isini toplayıp mürekkebe dönüştüren bir sitem yapılmıştır. Bu sayede hem kubbelerin is ile kararması önlenmiş hem de mürekkep elde edilmiştir.
1999 yılında yaşanan depremin ardından Selimiye Cami’nde kuvvetlendirme çalışması yapılmasına karar verilmiştir. Çalışma esnasında keşfedilen şey ise herkesi şoka uğratmıştır. 1500'lü yıllarda inşa edilen caminin, birçok yerinde raylı sistem mevcut olduğunu görülmüştür.
Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” dediği Selimiye Cami hakkında bilinmeyenler için paylaştığımız yazıya göz atabilirsiniz: https://kulturveyasam.com...selimiye-camii-kulliyesi/