Endüstri 4.0'ın Şekillendirdiği Yeni Toplum; Toplum 5.0

Gelecek `iş` gücü piyasasında insanların adam saat eforu ne olacak sorusu ile başlayan ve bu soru etrafında şekillenen tartışmaların tamamı aslında gelecek toplumunun nasıl şekilleneceği sorusuna yanıt arıyor. Robot ve `insan` olarak ikiye ayrılmış ve hatta kolonileşmiş bir hayat yani bir nevi Terminatör evreni hayal edenlerin aksine, geleceğin böyle şekillenmeyeceği ve tüm bu teknolojik gelişmelerin daha iyi ve ideal bir `insan` yaratabilmek için yaşandığı gerçeği ile ilgilenen Japonlar, 2007 yılındaki Cebit etkinliğinde Toplum 5.0 kavramını soktu hayatımıza.

VeliEray

Siber fisiksel evrende teknolojiyi kullanarak ekonomik gelişim ile sosyal çözümleri dengeleyen, insan merkezli bir toplum yaratma hayali dediler Toplum 5.0 için ve Endüstri 4.0'ın getirdiği teknolojik ivmelenmenin bir sonucu olarak yeni yaratılacak toplumun sosyo-psikolojik haritasını çıkardılar.

Tıpkı bir cep telefonundaki versiyon güncellemesi gibi güncelledik toplumsal varoluşumuzu. Her bir güncellemeyi de ana bir fonksiyona dayandırdık. Tarih öncesinden 1.800'li yıllara kadar moslov hiyerarşisinde birinci sırasında yer alan fiziksel ihtiyaçlarımız belirledi Toplum 1 ve 2.0'ı. İş gücü kavramı ve üretimin makinelerle olan ilişkisi ile başlayan teknolojik hayatın topluma etkisi sadece 125 yıldır 3 kere Toplumsal değerlerimizi ve formatımızı belirler oldu. Yüzbinlerce yıla sığan 2 versiyondan son yüz yılda atladığımız 3 versiyona.

Avcı - Toplayıcı Toplum 1.0 ile başlayan, insanlık tarihindeki önemli kırılım noktaları ve bu noktaların yarattığı toplumsal davranışları kodlayan bu tarifleme tarih boyunca da devam etti. Tarıma geçişimiz bizi 2.0 yaparken, hayatta kalmayı ve çalışmayı kolaylaştıran makinelerin hayatımıza girmesiyle Toplum 3.0 olduk ve her türlü aktivitemizi data ve bilgi üretmekten ayrıştılamayacağı toplum 4.0 kavramına kadar geldik.

Endüstri 4.0 insanlık tarihi açısından datanın ilk kez toplanmaya başladığı ve birbirine bağlı cihazlar kavramı ile tanıştığımız dönem olarak anılacak. Çok kaba bir benzetme ile makineler ile aramızdaki avcı toplayıcı dönem. Bu dönemde toplanan tüm veriler ilk aşama yapay zeka tarafından işlenecek ve toplamda yep yeni bir zeka formuna kavuşacağız. İnsanlığın yaşam kalitesini ve standardını iyileştirecek ve yüzlerce yıldır karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm getirecek bir zeka.

Hayatın daha rahat, istikrarlı ve sürdürülebilir olacağı ön görülerindeki temel arguman üretilen yüksek miktardaki datanın, doğru miktarda ve zamanda ürün ve hizmet tedariki olarak bize dönecek olmasında yatıyor.

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler