Osmanlı Devleti Denince Akla Gelen İlk Padişah Fatih Sultan Mehmed Hakkında Hiç Duymadığınız 10 Bilgi
Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından Fatih Sultan Mehmet’in 10 `ilginç` yönünü sizler için derledik.
MerakliYazar
1. 1940 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver Topkapı Sarayı’nda Fatih Sultan Mehmet’in çocukluk defterini bulur. Defterde, at başları, leylek, baykuş kartal, Fatih’in hocaları ya da etrafındakilerin karikatürleri vardır.
2. İstanbul alındıktan sonra Fatih bundan ders çıkarıp Bizans’tan kalan surların zayıflıklarını gördüğü için gözcülük yapılması için 3 kule daha ekleterek Yedikule’yi yaptırmıştır.
3. Çok iyi bir komutan olan Fatih Sultan Mehmed aynı zamanda çok entellektüel biridir. Arapça, Farsça, Yunanca, Latince, Rumca konuştuğu bilinmektedir. Ayrıca Sırpça bildiği de söylentiler arasındadır.
4. Trabzon Rum İmparatorluğu’nu ele geçirdikten sonra, imparatorluğun felsefecisi olan Amiroutzes ile beraber sarayda felsefe konuşurdu.
5. Sarayında büyük bir kozmopolit kütüphane kurmuştur. Tarih yazıcılığının doğuşu da bu dönemde oldu.
7. İstanbul’un fethinden sonra Rum yazar İmrozlu Kritovulos, Fatih’in 17 yılını anlatan biyografisini el yazısı ile kaleme almıştır. Bu biyografi şu an Topkapı Sarayı’ndadır.
8. Fatih Sultan Mehmet’in öldüğü zamanki kaftanın yakasının yırtık olmasının sebebi, doktorlar tarafından nefes alması için yırtılmasıdır. Bu kaftan da yine Topkapı Sarayı’nda görülebilir.
9. 1479 yılında Fatih Sultan Mehmed, Venedikliler’den iyi bir ressam göndermelerini istedi. 1479 sonbaharında Gentile Bellini İstanbul’a geldi. Yaklaşık 16 ayını burada geçiren Bellini, bildiğimiz o Fatih tablosunu yaptı.
10. Fatih birçok defalar Venedik, Papa tarafından zehirlenmek istenmiştir. Ölümü böyle bir zehirlenme girişiminden mi, yoksa çokça deniz mahsulü yediği için gut hastalığından mı oldu net değildir.