BursaFotoFest’in Konuk Ülkesi; Çin Halk Cumhuriyeti

Bu sene ‘Çarşılar&Alışveriş’ temasıyla 7’ncisi düzenlenen `Bursa` Uluslararası `Fotoğraf` Festivali’nin (BursaFotoFest) konuk ülke oturumunda Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki `fotoğraf` sanatı ve sanatçıları konuşuldu.

BursaFotoFest’in Konuk Ülkesi; Çin Halk Cumhuriyeti
SelimCan

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu sene ‘Çarşılar&Alışveriş’ temasıyla yapılan 7. BursaFotoFest, fotoğrafın dünyaca usta isimlerini fotoğrafa gönül verenlerle buluşturuyor. Festival kapsamında yapılan konuk ülke oturumunda ise Çin Halk Cumhuriyeti ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Kamil Fırat, Çin’den gelen fotoğraf sanatçılarının BursaFotoFest’e değer kattığını, Türkiye’deki fotoğrafa gönül verenlerin ufkunu açtıklarını söyledi. Birçoğumuzun bilmediği konuları fotoğraflarla gözler önüne serdiklerini belirten Fırat, “Hem binlerce senelik geleneği buraya taşıdılar, hem de çok zengin olan kültür ve sanatlarını fotoğraflarla yansıttılar. Bizler Çin’i hep batıda yayınlanan örnekleriyle biliyoruz. Bizlere birinci ağızdan zengin geleneklerini aktardıkları için ve festivale katıldıkları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Liaoning Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Shi Chun, BursaFotoFest’e Çinli fotoğraf sanatçılarının davet edilmesi ve Çin’in konuk ülke olarak belirlenmesi sebebiyle teşekkür etti. Çin’in binlerce yıllık bir kültüre sahip olduğunu ve fotoğrafçılığın hızla geliştiğini ifade eden Chun, bu zenginliğin de fotoğraflara sanatçılar tarafından yansıtıldığını dile getirdi. Çinli sanatçıların fotoğrafçılıkla birlikte bu alanda geleneksel sanatları çok iyi kullandığını aktaran Chun, “Çinli fotoğrafçılar moda ile geleneksel sanatları başarılı bir şekilde kullanıyor. Kendilerini de hızla geliştiriyorlar. Dünyadaki profesyonel fotoğraf makinelerinin yüzde 70’inin Çin’e satıldığını biliyorum. Çinli fotoğrafçılar batı tarzı ile Çin unsurlarını harmanlamaya da başladı. Çin’de birçok üniversitede artık fotoğrafçılık bölümü bulunuyor. Hatta doktora ve master bölümleri de hızla artıyor. Önemli festivallerde üniversite öğrencileri için yarışmalar yapılıyor. Güzel imkanlar sunuluyor” dedi.

Son senelerde dünyaca ünlü fotoğraf ustalarının Çin’e davet edildiğini ve fotoğraf festivallerinde yer aldığını söyleyen Chun, Türk fotoğrafçılarının eserlerinin başarılı olduğunu, kendisinde derin izler bıraktığını söyledi. Kendilerini Türkiye’ye davet ederek bu fırsat verildiği için teşekkür eden Chun, “Bursa’daki festival sayesinde Türkiye ve Çin arasında fotoğraf konusunda yeni sayfa açıldı. Seneye bizlerde Türk sanatçıları Çin’e bekliyoruz. Türk sanatçılarının eserlerini Çin’de izlenime sunmasını arzuluyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Türk halkının misafirperverliği için teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki dostluğun pekişeceğine inanıyorum. Çin ile Türkiye arasında tarihi İpek Yolu’na dayanan bir iletişim var. Dünyanın en hızlı gelişen iki ülkesi her alanda işbirliğini geliştirmelidir” diye konuştu.

BursaFotoFest’e getirdikleri sergide doğu kültürünün bilgeliklerini, insanın iç dünyasını yansıtmaya çalıştıklarını anlatan Chun, eserlerin Türk fotoğrafçılarına yeni duygular katmasını temenni etti. Fotoğraflarla tarihi İpek Yolu ruhunu ileriye taşımak gerektiğini söyleyen Chun, Türk fotoğrafçılarını da Çin’deki festivallerde görmek istediklerini ifade etti.

Hebei Fotoğrafçıları Derneği Başkan Yardımcısı Wang Zigou ise, Çin’deki derneklerde fotoğrafçılığın nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi. Devletin genelde kültür ve sanat konularını derneklere yönlendirdiğini anlatan Zigou, “Dernekler fotoğraf üzerine pratik çalışmalar yapıyor. Fotoğrafçılık artık her aileye giren bir hobi oldu. İnsanlar git gide daha fazla seviyor. Fotoğraf kulüpleri de farklı faaliyetlerde bulunuyor. Çinli fotoğrafçılar daha fazla hayatın içerisine girmeye çalışıyor. Bizlerde konu sınırlaması olmasını istemiyoruz. Sanatta sınır yoktur. Daha fazla fotoğrafçı ve daha fazla konuda çalışma olmasını arzuluyoruz. Böylece ortaya daha fazla eser çıkacaktır” dedi.

Sessiz Devrim: Reeder

2020'lerin En İyi 10 Animasyon TV Dizisi

Sizi Huzursuz Edecek En İyi 10 Kore Gerilim Filmi

İnsana Böyle Bir Keyif Yok Dedirten, Basit Ama Keyif Verici 15 An

Ülkemizde Var Olmadıkları İçin Şükretmemiz Gereken, Alanlarına Çok Yabancı 19 Bilim İnsanı Tipi

Hayatımızda Yer Edinmiş Efsane Oyunların Kendileri Kadar Efsaneleşmiş 18 Müziği

Vizyon Tarihlerinin Üstünden 30 Yıl Geçmiş Efsane Filmler

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri