Bursa Bilim Şeniliğiyle Türkiye'de Bilim Işığının Bursa'dan Parlayacağının 8 Kanıtı
“THY 6. `Bursa` `Bilim` Şenliği” bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Şenlik kapsamında yapılacak atölye çalışmalarında `dünya` rekoru kırılacak. `Bilim` ve teknolojiye gönül vermiş genç ve zeki dimağlar da uğraşları sonucu ödüllendirilecek.
1. Şenliğin ana konsepti Enerjide Verimlilik
Şenlik kapsamında 3 bin 500 kişi ile aynı anda gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile dünya rekorunun kırılması hedefleniyor. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından Guinness rekorlar kitabına başvuruda bulunuldu.Bu alandaki dünya rekoru, 2 bin 900 kişinin aynı anda atölye çalışması yaptığı Avustralya’da gerçekleştirilen bir bilimsel etkinliğe ait.
2. Yerli ve yabancı kuruluşlar da şenliği çok yakından takip ediyor
Birçok teknoloji kuruluşunun gözü bu şenlikte. Genç yetenekler de temas için büyük bir şansa sahip. Geçtiğimiz yıl üç günde 250 binden fazla kişi ziyaret etmişti. Bu yıl ise bu sayının artması kesin gibi duruyor.
3. Gençlerimizin bilim ve teknoloji alanındaki yetenekleri tüm dünyanın malumu olacak
Geçtiğimiz yıl Çin, Fransa ve Kanada gibi ülkelerden gelen ekipler de çalışmalara katılmıştı. Bu yıl ülke ve katılımcı sayısı da daha fazla olacak. Türkiye'de gençler arasında bilimin nasıl ilgi gördüğü ve neler yapabildikleri de böylece tüm dünyanın malumu olacak.
4. Toplam başvuru sayısı da Türkiye'deki bu tarz organizasyonlar için rekor seviyede
Tüm Türkiye'den toplamda 1120 başvuru yapıldı. Bu durumun bize gösterdiği ise bu tarz bilim ve teknoloji organizasyonlarına daha çok ihtiyacımız olduğu. Türkiye'de gençler bir şeyler yapmak istiyor, ancak organizasyon azlığı kendilerini gösterememelerine sebep oluyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve THY bu bakımdan öncü.
5. Bu yıl insansız hava araçları kategorisi de yarışmaya eklendi
Drone teknolojisi dünyada günden güne gelişmekteyken bu kategorinin olmaması düşünülemezdi. Toplamda 102 bin lira ödül dağıtılacak şenlikte 50 proje finale kalacak ve şenlik boyu da sergilenecek.
6. Geçen yılın finalist projeleri NASA ve Microsoft'un dikkatini çekmişti
Bu yıl dünyanın diğer büyük firmaları da Bursa Bilim Şenliği'nden projeleri izleyecek olacağından dünyaya açılan proje sayısı eminiz ki artacaktır. Keza, yerli teknoloji firmalarının da gözü bu şenlikte olacak.
7. Türk çocuk, genç ve usta mucitlerinin dünyadaki emsallerinden eksikleri yok
Aksine, kimi konularda çeşitli imkanlara ulaşmaları zor olduğu halde büyük ve önemli işler gerçekleştirebiliyorlar. Bursa Bilim Şenliği'nin sağladığı kendilerini gösterme imkanı da hem kendileri hem de ülkeleri için büyük bir fırsat.
8. Türkiye'de bilime ve teknolojiye ilginin artması bu organizasyonların çokluğuna bağlı
Söylediğimiz gibi, 1120 başvuru yapıldı ve bunlardan 50 tanesi finalist olacak. Benzer daha çok organizasyon ve daha çok katılımla Türkiye'nin teknoloji alanındaki yarınlarının temelleri buralarda atılacak. Işık Bursa'dan doğuyor. Daha da yayılması bizim ellerimizde.