Cerablus Operasyonunun Nedenleri
Cerablus operasyonunun en önemli sebebi olarak 911 kilometrelik sınırın PYD'nin eline geçmesinin engellenmesi olarak gösteriliyor.
TSK Özel Kuvvetleri, Suriye'de Halep'e bağlı Cerablus'un terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı.
Bir süredir beklenen harekatta, karadan atış unsurları ve koalisyon güçleriyle birlikte Türk jetleri, Cerablus'taki IŞİD hedeflerini vuruyor. Çünkü Türkiye iki yıldır o bölgede hem IŞİD'i istemediğini, hem de bir PYD yapılanmasına, YPG güçlerinin burada kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceğini en üst makamlardan; Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde ifade etmişti.
Son gelişmelerle birlikte, özellikle YPG'nin kuzeye doğru, Cerablus'a doğru yürümeye başlaması, Türkiye'nin rahatsızlığını artırdı. Karadan Suriyeli muhaliflerin, Özgür Suriye Ordusu'nun Cerabslus'a yönelik operasyonu bekleniyordu. Türkiye iki gündür topçu atışıyla hem Cerablus'taki IŞİD hedeflerini hem de PYD hedeflerini bombalıyordu.
Bu sabah itibariyle de Türk Hava Kuvetleri IŞİD hedeflerini vurmaya başladı, bordo bereliler karadan bölgeye girdi.
Karkamış ile Cerablus evlerin karşı karşıya durduğu çıplak gözle evlerin görülebildiği iki kent. Biri Türkiye diğeri Suriye tarafında. Suriye'de 2011 yılından itibaren iç savaşa dönüşen daha sonra küresel kriz haline gelen bu süreç içinde Cerablus'un da önemli bir rolü oldu. Cerablus, 911 kilometreklik sınır hattında IŞİD'in elinde kalan son kent.
Özellikle Membiç'in de YPG tarafından alınmasında sonra YPG'nin Cerablus'a yürüyeceğine dair beklenti oluştu. Böyle bir harekata yani kuzeye yürümeye başladılar. Aradaki mesafe 25 kilometre kadardı ancak YPG güçleri burada Türk ordusuyla karşılaştı.
Türkiye daha önce böyle bir harekata izin vermeyeceğini Cerablus'u YPG'nin eline geçmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. YPG, 2014 yılında da Fırat'ın diğer tarafıdan yani Cerablus'un 200 metre kadar doğusundan Fırat'ı geçerek Cerablus'u ele geçirmeye çalışmıştı. Buna Türk topçusu izin vermemişti. O dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Fırat'ın batısına geçilmesine izin veremeyeceğiz diyerek bunu sık sık dile getirmişti.
2014'te olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye yine YPG'nin Cerablus'u ele geçirmesine izin vermedi ancak farklı olarak IŞİD'in Suriye sınırından atılması için muhaliflerin de desteklendiği Türk ordusunun karadan topçularla, havadan jetlerle doğrudan destek verdiği bir hareket içerisine girdi.
Cerablus burada çok önemli rol oynuyor. Haritada Fırat'ın batısında Karkamış'ın karşısında Cerablus'u görüyorsunuz. Burası IŞİD'in elinde. Fırat'ın doğusunda YPG güçleri var. YPG güçleri güneyden veya doğudan bir harekatla Cerablus'u aldığı zaman arada 80-90 kilometrelik bir IŞİD hattı görünüyor Türkiye sınırının batısına doğru. Ancak bu hatta Cerablus gibi başka bir büyük bir kent yok. Bir grubun ya da örgütün girip içinde üst gibi mevzileneceği başka bir büyük şehir yok.
YPG'nin Cerablus'u aldığını düşünürsek Afrin ile Cerablus'u birbirine bağlanması çok kolay olacak. Arada ufak tefek köyler var. Bu köylerdeki kuvvetleri söküp atmak çok zor değil. Dolayısıyla Cerbalus ile Afrin birbirine bağladığı zaman Türkiye'nin 911 kilometrelik sınırının tamanın YPG'nin PYD'nin kontrolü ele aldığını görmüş olacağız. Türkiye buna hiçbir zaman izin vermeyeceğini söylemişti.
Türkiye böyle bir yapılanmaya, sınırda Kürt koridorunun oluşmasına izin veremeyeceğini söylemişti. IŞİD'in varlığında rahatsız olduğunu söylemişti. Geldiğimiz nokta itibariyle iki gündür Cerablus’a topçu ateşi vardı ve bugün harekata başlandı.