Dünyanın En Uzun Tünelinde Türk İmzası

Alp Dağları’nın altından geçen ve Avrupa’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki mesafeyi kısaltan, 57 kilometre uzunluğa ve 2 bin 300 metre derinliğe sahip dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base dün açıldı.

VeliEray

Yapımına 1999 yılında başlanan tünel için 10 milyar Euro harcandı. 2020 yılında tamamlanması beklenen projenin tamamının maliyetinin ise 20.8 milyar Euro’yu bulması tahmin ediliyor.

Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans İnşaat’ın İsviçre’deki iştiraki Heitkamp Swiss tünele imza atan konsorsiyumda yer alıyor.

Rönesans Grup şirketlerinden Heitkamp Swiss’in CEO’su Johannes Dotter, 57 kilometre uzunluğunda iki paralel tek hatlı tüpten oluşan tünelin, çapraz geçitler, erişim tünelleri ve şaftlarla beraber toplam uzunluğunun 152 kilometreyi aştığını anlattı.17 yıl süren inşaat çalışmalarında 2 bin 500’den fazla işçi görev aldı. Tünelin günlük 65 yolcu ve 260 yük treni kapasitesi bulunduğunu söyleyen Dotter, toplamda 5 bin test sürüşü yapıldığını dile getirdi. Bu rakam aynı zamanda dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer.

Avrupa’nın güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi kısaltan tünelle, İsviçre’nin Zürih kentinden İtalya’nın Milano kentine gidiş bir saat azalarak 2 saat 40 dakikaya düşecek. Tünelin yapımı sırasında ise yer altından 28.2 milyon ton kaya çıkarıldı. İngiltere ile Fransa’yı Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli (Eurotunnel)‘den yedi kilometre daha uzun olan tünel, uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan ve 1988‘de açılan Seikan Tüneli‘nin de unvanını elinden almayı başardı.

Avustralyalı Alpine Bau GMBH şirketinin İsviçre’deki iştiraki Hergiswill şirketi ve Alman Heitkamp şirketini de bünyesine katarak Avrupa’daki ilerleyişine devam ettiklerini belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, “Gotthard Base Tüneli, Avrupa’nın 100 yıllık hayaliydi. Gotthard Base Tüneli, Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak ve Zürih’i, Milano ve Lugano’ya bağlamak suretiyle yolcu ve yük trenlerinin seyahat süresini azaltacak. Tünel, inşaat ve altyapı teknolojilerinin en son örneği olduğu gibi, Rönesans’ın çevre ve sürdürülebilirliğe verdiği önemin de en açık kanıtı olmayı başardı. Hızı saatte 250 km’ye kadar çıkabilen hızlı tren ve ağır yük trenleri için en ileri teknoloji ve standartlarla tasarladığımız Gotthard Base, aynı zamanda Alp’lerdeki taşımacılık kapasitesini arttıracak ve Alp’leri koruyacak” dedi.

Vizyon Tarihlerinin Üstünden 30 Yıl Geçmiş Efsane Filmler

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi