Gereksiz antibiyotikler ölüme yol açabilir!

Uzmanlar, Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 40 oranına ulaştığına dikkat çekerek, yanlış antibiyotik kullanımının `yaşam` kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.!

ihabot

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımlarına dikkat çekti. Ülkemizde, gereksiz antibiyotik kullanma oranının yüzde 40 oranlarına ulaştığını vurgulayan Yüce, ihtiyaç halinde kullanılmayan antibiyotiklerin yaşam kayıplarına neden olabileceğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yaptığı araştırma verilerini paylaşan Yüce, "Gelişmekte olan 71 ülkede yapılan bir çalışmada dünyada antibiyotik kullanımının giderek arttığı ortaya konmuştur. 2000-2010 yılları arasında, dünyada antibiyotik kullanımı yüzde 36 oranında artış göstermiştir. Bu artıştan yüzde 76’lık oran ile Brezilya, Rusya Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olduğu saptanmıştır. Türkiye’de de antibiyotik kullanımının yüzde 30 ila 40’ı gereksiz olarak belirlenmiş olup, Türkiye’de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı yüzde 26’ya kadar ulaşmıştır" diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLERİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Prof. Dr. Ayşe Yüce, antibiyotik kullanımlarının azaltılması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'ye antibiyotiklerin maliyetinin 1 milyar TL olduğunu söyledi. Yüce, "Antibiyotik direnci tüm dünyada hızla artmaktadır ve bu durum, mikropların bu savaşı kazandığını göstermektedir. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda ölüm oranı yüzde 50 kadar daha fazladır" dedi.

GRİP OLUNCA ANTİBİYOTİK KULLANMAK YANLIŞ

Yüce, gereksiz antibiyotik kullanımına karşı uyarılarını şöyle sürdürdü: "Toplumda özellikle kış mevsiminde gelen nezle, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak gereksiz antibiyotik kullanılıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında hastalıkların çoğu virüsle meydana gelir ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gereksiz, hatta yanlıştır. Çünkü antibiyotikler virüslere değil, bakterilere etkilidir, ateşi düşürmez, ağrıyı gidermezler. Toplumumuzda ateşi düşürmek için antibiyotik kullanımı gibi yanlış bir kanı vardır. Antibiyotikler ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Uygun antibiyotik kullanımı için, gerçekten bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun saptanması, en etkili antibiyotiğin seçilmesi, reçetesiz antibiyotik alınmaması ve satılmaması, ateşli durumlarda doktora başvurulması gerekir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda etkisi yoktur."

Vizyon Tarihlerinin Üstünden 30 Yıl Geçmiş Efsane Filmler

16 Ülkenin Ağızları Sulandıran Kahvaltı Tabağı Çeşitleri

Süper Kahraman Filmlerinde Gelmiş Geçmiş En Havalı Kostümler

2017 FIFA Kokartlı Kadın Hakemlerimiz

Zaman Yolculuğu Konulu En İyi 10 Film

Cennet Ülke İzlanda'yı Görmek İçin 11 Sebep

Aynı Yönetmen Tarafından Yönetildiğine İnanamayacağınız Filmler

Yabancı Dizilerde İzleyicilerin Nefretini Kazanmayı Başarmış Karakterler

Milli Sporcumuz Yusuf Dikeç Sosyal Medyada Dünya Çapında Trend Oldu. İşte O Paylaşımlar

2024 Yılının En İyi Korku Filmleri

Meşhur TV Dizilerinin İlk Bölümlerinden Sahneler

Sıcak Yaz Günlerinde Evde Yapılabilecek 13 Aktivite

Drone İle Çekilmiş, Dünyayı Kuşbakışı Gösteren 23 Mükemmel Kare

Türk Televizyonlarının En Çok Özlenen Nostaljik Dizileri

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi