Zeytin sineği ile büyük mücadele!

Zeytin ihracatçıları, rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği zararlısıyla mücadele için Avrupa’dan destek aldı.!

ihabot

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytincilik sektöründe rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği ile mücadele için geçtiğimiz günlerde “Entomatıc- Zeytin Sineği Zararlısı ile Mücadelede Yeni Otomatik Entegre Sistem Projesi” için Avrupa Birliği ile sözleşme imzaladı ve projeyi hayata geçirmek için faaliyetlerine başladı.

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytin ve zeytinyağı sektöründe gelişim ve sürdürülebilir ihracat artışı için hazırladığı araştırma projesine Avrupa’nın en büyük araştırma fonu olan 7. Çerçeve Programı desteğiyle start verdi. Proje ile zeytin sineği zararlısı ve zararlı ile mücadele sırasında kullanılan yeni bir tuzak teknolojisi ile rekolteye verilen hasarın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Projeleri hakkında bilgi veren Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ “Zeytincilik sektöründe şu anki dünya ihracatı 3.2 milyar dolar. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke olarak tek başımıza ihracat hedefimiz ise 3.8 milyar dolar. 2023 hedefimize ulaşmak, pazarı genişleterek sektörümüzün rekabet gücünü artırmak amacıyla sanayileşmemizin, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vermemiz gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle, zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik” dedi.

REKOLTENİN YÜZDE 20’Sİ ZARAR GÖRÜYOR
Zeytin sineğinin neden olduğu zararlardan dolayı her yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltenin yaklaşık yüzde 20’sininin kaybolduğunu anlatan Renklidağ şöyle devam etti: “Bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen 3 milyon Avro bütçeli bir araştırma geliştirme projesi hazırladık. Sinek küçük ama sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararın önüne geçmek için İspanya, Almanya Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Belçika’dan önemli araştırma enstitüleri ve kurumlar ile kurduğumuz ortaklık yapısı ile sorunun çözümüne yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladık. Proje sonucunda zeytin sineği zararlısından kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı, böylelikle ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı hedefliyoruz.”

Günümüzde çoğunlukla manuel sayıma dayalı zararlı tespitine yönelik tuzaklar kullanıldığını, insan gücü ve tahmine dayalı bu sistemler nedeniyle yanlış ya da aşırı zirai ilaç kullanımı ve negatif çevresel etki oluşturulurken ürüne de zarar verilebilmekte olduğuna dikkati çeken EZZİB Başkanı Renklidağ, “Bu durumun önüne geçmek için, otomatik tanıma, sayma ve karar verme sisteminden oluşan yeni bir tuzak teknolojisi geliştiriyoruz. Ortaklarımız ve üreticilerimizle birlikte zeytincilik sektöründe rekabet gücümüzü, ihracatımızı ve karlılığımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

MEHMET BARLAS
AYDIN

11 Adımda Nasıl YouTuber Olunur?

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep