Toplumların Tarihsel Düşünce Yapısını Değiştirebilen 19. Yüzyılın 8 Felsefecisi
19. yüzyılda varlıklarını sürdürüp 21. yüzyıla kadar toplumların felsefelerini ve `düşünce` akımlarını değiştirebilmiş 8 Felsefecidir.
1. Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Tanrı öldü!" yargısıyla tanıdığımız nietzsche, insanın en güçlü varlık olduğu ve dinlerin, tanrıların evren ötesi yaşamların olmadığı fikirleriyle 19.yy'da yaşayıp damgasını sonraları vuran nadir felsefecilerdendir. Öne sürdüğü görüşlerle insanların ufuklarına ikinci bir açı kattığı söylenebilir.
2. Mihail Bakunin
"Anarşizmin babası" denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Bakunin, son yaşadığımız "Gezi Parkı Olayları"nda da bolca gündeme gelmiştir. Özgür insanın ve toplumların özgürleşmesinin yalnızca anarşizm ile olabileceğini savunan Bakunin de 19.yy'ın dünyaya kazandırdığı filozoflardan biridir.
3. Friedrich Engels
Karl Marx'ın biricik yaveri ve Komünist Manifesto'nun ikinci yazarı Engels, ezilen işçi sınıfının bir gün mutlaka ezenlere karşı ayaklanıp direneceğine inanan 19. yy filozoflarından birisiydi.
4. Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Toplumların özgürlükleri için savaştıkları tarihsel sürece sahip ve bu sürecin farkında olma dolayısıyla özgürlüğün anlamını bilme olarak tanımlayabileceğimiz özbilinçlilik ilkesi ile 19.yy'da hem çok tepki görmüş hem de oldukça ilgi çekmiş filozoflardan birisidir.
5. Auguste Comte
19.yy'da Sosyoloji kelimesini ilk kez kullanmış ve hayatımıza "sosyoloji"yi sokmuş düşünürdür.
6. Karl Marx
"Das Kapital" adlı kitabı okunduğunda sayfa başına yaklaşık 150-200 tane "proletarya" kelimesi düştüğü görülebilecek devrimci filozof. İşçi sınıfının özgürlüğü ve gücü eline alabilmesi için mücadele vermiş 19.yy düşünürü.
7. John Venn
İlkokulda matematiği bizim için kolaylaştıran Venn şemasını keşfetmiş mantık ustası filozof.
8. Arthur Schopenhauer
İrade kavramının üzerinde bolca durmuş ve insanın irade olmadan var olamacağını öne sürmüş 19. yy filozofu. Ayrıca Kant'ın öğrencisi ve Nietzsche'nin de akıl hocasıdır.