Domuzlarla baş edemeyen çiftçiler silah reyonuna koştu!
Aydın’da bu yıl 3.’sü düzenlenen `Tarım` Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda çiftçiler, ekili arazileri ve meyve bahçelerini talan eden yaban domuzları ile baş edebilmek için fuardaki `silah` standına koştu.!
Çiftçilerin tarım makineleri ve tohumlardan ziyade domuzlarla baş edebilmek için av tüfeklerini incelemesi dikkat çekti. Bu yıl çiftçilerden gelen yoğun talep üzerine tarım makineleri ile birlikte domuz avlanmada kullanılan av tüfeklerini de fuar alanındaki standa sergileyen Dede Tarım Makineleri’nin yetkilisi Nufer Dede, silahlara olan ilginin diğer tarım ürünlerinden daha yoğun olduğunu belirtti. Bu yıl incir ve zeytinyağının çok iyi para ettiğini, diğer ürünlerde de çiftçinin memnuniyet derecesinin geçen yıllara oranla daha iyi olduğunu belirten Dede, “Bu yıl çiftçinin en büyük sorunu domuzlar oldu. Dağlardan ekili alanlara inen domuzlar bir gecede onlarca dönüm araziyi talan etmeye başladı. Meyve bahçelerine de adeta istila eden domuzlarla baş edebilmek için çiftçiler silahlanmaya başladı. Gündüz üretim ile uğraşan çiftçiler gece de domuz nöbeti tutuyor. Zaman zaman saldırganlaşan domuzlarla çiftçinin mücadele edebilmesi için domuz avına uygun ışıklı av tüfekleri getirdik. Av tüfeği standı çiftçilerden yoğun ilgi gördü” diye konuştu.
Bu yıl pek çok tarlada ürünler hasat edilmeden domuzlar tarafından talan edildiğini belirten Aydınlı vatandaşlardan Mülayim Avcı, “Sadece Aydın’da domuzların neden olduğu zarar miktarı milyarları bulur. Aylarca emek sarf edip ürünleri yetiştiriyoruz. Bir gece yorgun düşsek ya da hastamız veya düğünümüz olup tarlamızı bekleyemesek ertesi gün koskoca tarla yerle bir oluyor. Zaman zaman domuz avını yasaklıyorlar ama çiftçinin tahammül edecek hali kalmadı. Eksik gübre versek, az sulasak veya üretimde hata yapsak az çok yine ürün alıyoruz ama, tarlaya domuz girdi mi bütün emeklerimiz boşa gidiyor. Bu nedenle Aydın’da domuz avının sürekli serbest bırakılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
İBRAHİM KILINÇ