Dinlemeye Değer 13 Opera Sanatçısı

Bildiğiniz gibi ülkemizde çok da fazla rağbet görmeyen bir `sanat` dalı `opera.` Bu üzücü durum haliyle bizi harekete geçirdi ve elimizden geldiğince önde gelen `opera` sanatçılarını sizler için araştırdık...

Babbaboo

1. Kirsten Flagstad (1895-1962) Soprano

Norveç doğumlu olan Kirsten Flagstad genel olarak Wagnerian soprano olarak kabul edilir. Kendisi birçok opera eleştirmeni tarafından "20. yüzyılın en iyi opera seslerinden biri" olarak kabul görmüştür.

2. Elisabeth Schwarzkopf (1915-2006) Soprano

Tam adı Olga Maria Elisabeth Frederike Legge-Schwarzkopf olan soprano, 20. yüzyılın en meşhur opera sanatçılarındandır. Prusya doğumludur ve ilk sahne performansını 1928'de 13 yaşında iken Magdeburg'da sergilemiştir.

3. Maria Callas (1923-1977) Soprano

Tam adı Anna Maria Cecilia Sofia Kalogeropoulos soprano New York'ta doğmuştur. 15 yaşında sanat hayatına başlamıştır. Başından geçen sansasyonel hadiseler ve sesiyle 1950'li yılların en tanınan opera sanatçılarından biridir. 1977 yılında Paris'te geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu 53 yaşında hayatını kaybetmiştir.

4. Dietrich Fischer-Dieskau (1925 - 2012) Bariton

Berlin doğumlu bariton, Jussi Björling'den sonra yüzyılın en iyi icracısı olarak kabul edilir. Almanca eserlerinin yanında Rusça, İbranice, Fransızca ve Macarca eserleri de vardır.

5. Nicolai Gedda (1925 - ) Tenor

Tam ismi Nicolai Harry Gustav Gedda olan Stockholm doğumlu tenorun ikiyüze yakın kaydı vardır. Ses tonunun güzelliği, ses kontrolü konusunda ustalığı ve nadir görülen müzik algısı ile tanınır.

6. Joan Sutherland (1926-2010) Soprano

Sydney doğumlu soprano 20. yüzyılın en dikkat çekici kadın vokallerinden biri olarak kabul edilir. Aynı zamanda arkadaşı olan Luciano Pavarotti kendisi için "yüzyılın sesi" demiştir.

7. Leontyne Price (1927 - ) Soprano

Amerikalı soprano Mississippi'de doğup büyümüştür. Metropolitan Operasında sahne alan ilk Afrikan Amerikan sanatçı olmuştur. Canlı ve yükselen ses tonuyla ünlüdür.

8. Leyla Gencer (1928 - 2008) Soprano

Polonezköy doğumlu soprano, 20. yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak kabul edilir. Birçok ülkede birçok eseri hayranlık uyandıracak derecede icra etmiştir. 2008 senesinde 79 yaşında Milano'da kalp ve solunum yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

9. Fritz Wunderlich (1930-1966) Tenor

Tam ismi Friedrich "Fritz" Karl Otto Wunderlich olan lirik tenor Mozart repertuarı ile meşhurdur. Kaza sonucu 1966 yılında 35 yaşında hayatını kaybetti.

10. Luciano Pavarotti (1935-2007) Tenor

Modena doğumlu tenor, modern opera döneminin en önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilir. 6 Eylül 2007'de pankreas kanseri sonucu böbrek yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetmiştir.

11. Plácido Domingo (1941 - ) Tenor

Tam ismi José Plácido Domingo Embil olan tenor güçlü ve dramatik sesi ile ünlüdür. Opera sanatçılığının yanı sıra orkestra şefi olarak sanat hayatına devam ediyor.

12. Hakan Aysev (1968 - ) Tenor

Ankara doğumlu tenor, Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi opera sanatçılarından biri olarak kabul edilir. Yeteneği, sesi ve görünüşü yüzünden "Türk Pavarotti" olarak anılır.

13. Cenk Karaferya - Kontrtenor

Son dönemlerde opera dünyasında adı sıkça duyulan sanatçı, kimi otoriteler tarafından "gelecekteki en iyi kontrtenor" olarak kabul edilir. Barok dönemi üzerine uzmanlaşmıştır.

Netflix'in Ses Getiren Yapımı 3 Cisim Problemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok Acıklı Hayat Hikayelerine Sahip 11 Süper Kahraman

Freelance Çalışmanın 5 Önemli Avantajı

Neden Bir Sevgilin Yok? Sorusuna Bir Erkeğin Verebileceği En Karizmatik 20 Cevap

Türk Sinemasının En İyi 11 Biyografi Filmi

İlk Buluşmada Asla Yapılmaması Gerekenler

İşe Geç Kalanların Ardına Sığındığı Bahaneler

Tüm Dünyaya Amerikan Filmleri Sayesinde Öğretilmiş 17 Çok Önemli Hayat Dersi

Çekimleri İçin Acayip Paralar Harcanmış En Pahalı Hollywood Filmleri

Türk Sinemasından Engelli Bireylerin Mücadelesini Anlatan 9 Film

Dünyanın En İyi 10 Havalimanı

2023 Yılının En İyi 10 Netflix Dizisi

Dünyada Kış Manzarasının En Güzel Göründüğü 19 Şehir ve Kasaba

Günümüz Dünyasında Hala Varlıklarını Sürdüren Gelmiş Geçmiş En Tehlikeli 8 Gizli Örgüt

Gelecek 100 Yıl İçinde Nasıl Evlerde Yaşayacağız? Fotoğraflar Sizi Çok Şaşırtacak

Türkiye'den ABD'ye Uçuş Yapabileceğiniz 12 Nokta

Televizyon Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 11 Doktoru

İş Bilgisayarınızda Olması Gereken 5 Program

Bu Akşam Evde Pineklemek Yerine Dışarıya Çıkmak İçin 11 Mantıklı Sebep

Mutlu Olmanın Aslında Hiç de Zor Olmadığının 10 İşareti